Čeka se mišljenje OHR-a
106

Konfuzija u vlasti u Tuzli i dalje traje, Selim Bešlagić tvrdi da mu prijete

A. K.
Selim Bešlagić, Mirela Trepanić i Zvjezdan Karadžin na konferenciji za medije (Foto: A. K./Klix.ba)
Selim Bešlagić, Mirela Trepanić i Zvjezdan Karadžin na konferenciji za medije (Foto: A. K./Klix.ba)
Konfuzna politička situacija u TK još uvijek nije razriješena. Čeka se mišljenje OHR-a, a Ustavnom sudu FBiH upućena je i molba za tumačenje merituma zahtjeva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, koji je podnio predsjednik Kantonalne skupštine.
Dvije skupštinske grupacije u Tuzlanskom kantonu postoje već skoro mjesec, što je dovelo do problema u normalnom funkcionisanju vlasti.

Prvi pokušaj smjene aktuelne vlade i dijela rukovodstva skupštine rezultirao je potezanjem pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa od predsjednika tog zakonodavnog tijela Žarka Vujovića i njegovog zamjenika Borisa Krešića. Međutim, prema zvaničnom stavu, Ustavni sud FBiH ne može raspravljati o tome jer nije konstituisano nadležno vijeće.

Situaciju u kantonu dodatno je usložnilo održavanje dvije paralelne sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona na dvije različite lokacije u Tuzli u isto vrijeme. Premijer i aktuelni predsjednik Skupštine ustvrdili su da je riječ o državnom udaru, dok su iz nove većine koju čine SDP, SBB, PDA i Naša stranka istakli da su na svojoj sjednici deblokirali kanton i smijenili premijera i sve ministre.

U cijeli ovaj slučaj uključio se i OHR od kojeg je sekretarka Skupštine TK zatražila mišljenje o načinima izlaska iz krize u kojoj se kanton trenutno nalazi. A dok se čeka mišljenje, zastupnici Naše stranke su Ustavnom sudu FBiH uputili molbu za tumačenje merituma zahtjeva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, koji je podnio predsjednik Kantonalne skupštine.

Zastupnica Naše stranke Mirela Trepanić ističe da Skupština TK u trenutnom sazivu, nažalost, pred Ustavnim sudom FBiH izgleda kao loš vic. Ona navodi da prethodna većina koja je formirala skupštinsko rukovodstvo u svojoj vladi nema jednog konstituirajućeg naroda, odnosno nema nijednog ministra iz reda Hrvata, čime ne poštuje mišljenje Ustavnog suda, a onda pokušava sačuvati svoje pozicije prije izglasavanja novog rukovodstva.

"Kako vijeće za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa trenutno nema broj članova neophodan za odlučivanje, pozivanjem na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa rukovodstvo Skupštine TK je praktično nesmjenjivo. To su naravno znali oni koji su podnijeli ovakav meritum te smo Ustavni sud FBiH zamolili za tumačenje navedenog zahtjeva", kazala je Trepanić te naglasila da pozivanje na zaštitu vitalnog interesa prije samog izbora novog rukovodstva skupštine predstavlja prejudiciranje potrebe.

Mirela Trepanić (Foto: A. K./Klix.ba)
Mirela Trepanić (Foto: A. K./Klix.ba)

Dok traju sve peripetije vlasti u Tuzlanskom kantonu, zastupnik Naše stranke Selim Bešlagić kaže da mu zbog cijele situacije prijete.

"U toj prljavoj borbi koriste se sva sredstva da se zastupnici Naše stranke oljagaju i izvrijeđaju, a kao čovjek koji je od 1992. imao mogućnost da izda ovu državu, što nisam učinio, dobijao sam prijetnje da sam autonomaš. Sada dobivam prijetnje hapšenjem i tužbama jer sam jedan od onih koji je sa svojim saradnicima izvršio državni udar", kazao je Bešlagić.

Iz Naše stranke su naveli da će u konačnici prihvatiti odluku OHR-a, kakva god da ona bude te da će učiniti sve da se Tuzlanski kanton vrati na demokratske principe. Zanimljivo je da Bešlagić danas nije želio odgovoriti na pitanje ko mu prijeti, a to će, kako je naveo, učiniti shodno odluci OHR-a.

"Ukoliko OHR donese odluku u kojoj je povoljno i tačno ovo što mi govorimo, neću vam reći ko mi je prijetio, a ako se pokaže da su oni u pravu, izaći ću tačno s imenima", dodao je Bešlagić istaknuvši da je spreman i na povlačenje sa zastupničke pozicije ukoliko dođe do normalizacije stanja u kantonu, jer želi da dođu kadrovi koji su mlađi i zdraviji od njega.

Selim Bešlagić (Foto: A. K./Klix.ba)
Selim Bešlagić (Foto: A. K./Klix.ba)

Na naše pitanje zbog čega je Naša stranka ušla u političku priču koja je od samog početka bila konfuzna, Bešlagić je kazao da su to morali učiniti zbog principa koje nisu željeli prekršiti.

"Jednostavno, došli smo u situaciju u kojoj smo se našli u priči o kojoj pričate. Zato mislim da neko mora reći svoje. Mislim da je korektno da sačekamo mišljenje i ako se ispostavi da nismo u pravu, mi ćemo podnijeti konsekvence odgovornosti. To je jedino što vam mogu obećati", kazao je Bešlagić.

Rukovodstvo kantonalnog odbora Naše stranke danas je osudilo napade na zastupnike kojima se inputira rušenje ustavnopravnog poretka i vladavine prava u Tuzlanskom kantonu, Federaciji i BiH, što je, navode, u najmanju ruku sramotno.

Poručili su da skupštinsku većinu, a potom i Vladu Tuzlanskog kantona niko nije srušio, niti je ruši, već da su se sami od sebe urušili.

"Fizički nemaju većinu pa se postavlja pitanje zbog čega ne prate postulate demokratskih društava gdje u političkom svijetu vlada pravilo da većina vlada nad manjinom. Naša stranka kao opoziciona u datom stanju ima obavezu i želi da pomogne u uspostavljanju skupštinske većine i funkcionisanju zakonodavne i izvršne vlasti u punom kapacitetu. To je obaveza odgovorne politike i u svim procesima učestvujemo iz tih razloga, a ne nekih drugih", kazao je Zvjezdan Karadžin, predsjednik Kantonalnog odbora Naše stranke.

Zvjezdan Karadžin (Foto: A. K./Klix.ba)
Zvjezdan Karadžin (Foto: A. K./Klix.ba)

Iz ove stranke su naveli da će njihova podrška i eventualno učešće u novoj vladi biti zasnovao isključivo na programskim ciljevima od kojih ne odustaju ni po koju cijenu jer svi oni idu u smjeru unapređenja stanja u kantonu u svakom pogledu.