Ministarstvo sigurnosti BiH
0

Konferencija za izradu procjene ugroženosti od prirodnih ili drugih nesreća

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Peta planska konferencija - radionica za izradu Procjene ugroženosti BiH od prirodnih ili drugih nesreća bit će održana danas i sutra u Sarajevu u organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH.

Petu plansku konferenciju otvorit će zamjenik komandanta NATO Štaba u Sarajevu pukovnik John Andreas Olsen. Konferenciji će prisustvovati i pomoćnik ministra sigurnosti za zaštitu i spašavanje Samir Agić.

U realizaciju konferencije će biti uključeni i predstavnici Balkanskog instituta za analizu i procjenu rizika iz Beograda, kao konsultant na izradi procjene.

Procjena ugroženosti od prirodnih ili drugih nesreća BiH je jedan od značajnijih dokumenata na čijoj izradi radi Interresorna radna grupa koju čine predstavnici institucija i organa u BiH i eksperti za pojedine oblasti, uključujući i predstavnike međunarodnih organizacija, institucija i agencija.

Izrada procjene ugroženosti je ključna aktivnost s obzirom na činjenicu da je njeno donošenje preduslov za izradu Plana zaštite i spašavanja, te Programa razvoja sistema zaštite i spašavanja BiH, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.