BiH
0

Konferencija o ravnopravnosti spolova

FENA
Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija istovremeno rade na novim tekstovima svojih ustava, tako da se može dogoditi da za dvadesetak mjeseci sve tri imaju nove ustave u čijim tekstovima će biti prepoznata i prava nacionalnih manjina, i prava i muškaraca i žena (ravnopravnost žena), kao i prava osoba s posebnim potrebama.

To je rečeno u utorak na pres-konferenciji u povodu početka rada regionalne konferencije „Ravnopravnost spolova i jednake mogućnosti kao segment ljudskih prava u svjetlu ustavnih promjena u BiH“, koja se u utorak i srijedu održava u Sarajevu.

Organizator konferencije je Agencija za ravnopravnost spolova BiH, a finansijsku podršku su joj osigurali UN-ov Fond za razvoj žena (UNIFEM) i Kanadska agencija za međunarodni razvoj (CIDA).

Cilj konferencije je regionalna razmjena iskustava vezanih za ustavna rješenja u segmentu ljudskih prava, s posebnim osvrtom na ravnopravnost spolova, prava osoba s invaliditetom i prava nacionalnih manjina kao nalaženje prijedloga rješenja koja bi trebalo da sadrži tekst ustava da bi bio senzitivan u pitanju ravnopravnosti spolova i socijalno isključenih grupa.

Prema riječima direktorice Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samre Filipović-Hadžiabdić, Agencija je prepoznala važnost i potrebu uključivanja socijalno isključenih (vulnerabilnih) grupa u proces ustavnih promjena.

„Činjenica je da se glasovi tih grupa rijetko čuju u javnosti i da one nerijetko doživljavaju višestruke vidove diskriminacije, naprimjer, na temelju spola, invalidnosti i pripadnosti nacionalnoj manjini“, kazala je Filipović-Hadžiabdić.

Izvršni direktor Udruženja slijepih građana Kantona Sarajevo Fikret Zuko smatra da je položaj osoba s invaliditetom u BiH težak i da te osobe teško ostvaruju i najosnovnija ljudska prava.

Član Vijeća Roma BiH i suradnik za pitanja Roma u Misiji OSCE-a za BiH Dervo Sejdić naglasio je da je ustav takav kakav jeste „jer se amandmani na njega rade bez prisustva pripadnika nacionalnih manjina“.

„Sutra kakav god da bude novi ustav, nisam optimist da će njegove odredbe biti povoljnije za nacionalne manjine“, kazao je Sejdić, preporučujući da se u raspravu o ustavu snažnije uključe nacionalne manjine.

Konferenciju „Ravnopravnost spolova i jednake mogućnosti kao segment ljudskih prava u svjetlu ustavnih promjena u BiH“ otvorili su ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović i direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić. Prezentatori su iz BiH, Crne Gore, Kosova i Srbije te međunarodni eksperti UNIFEM-a.