BiH
0

Konferencija o osiguranju jednakih mogućnosti za pripadnike nacionalnih manjina

FENA
Bosna i Hercegovina nizom društvenih reformi želi poboljšati standard građana, a usklađivanjem standarda sa standardima koji se primjenjuju u zemljama Evropske unije (EU) želi ubrzati proces pridruživanja zajednici razvijenih evropskih zemalja.

Ovo je kazao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić danas u Sarajevu na otvaranju međunarodne konferencije pod nazivom "U pravcu jednakih mogućnosti za romsku djecu u jugoistočnoj Evropi - Modeli dobre prakse u oblasti inkluzivnog obrazovanja i antidiskriminacije" koju su organizirali asocijacija Save the Children UK i Vijeće ministara BiH uz potporu Save the Children Norveške - Ureda u jugoistočnoj Evropi i Misije OSCE-a u BiH.

Obraćajući se sudionicima skupa, Špirić je istaknuo neophodnost osiguranja boljeg statusa za pripadnike nacionalnih manjina, uz napomenu da su istraživanja pokazala da su Romi u BiH, iako najbrojnija nacionalna manjina, istovremeno i najugroženija.

Predsjedavajući Vijeća ministara smatra da se takvo stanje ne može prevazići ukoliko se Romima ne zajamče jednake mogućnosti u obrazovanju - temeljnog indikatora za ocjenu socijalnog statusa određene populacije.

Špirić podsjeća da BiH u posljednjih nekoliko godina čini značajne napore da bi se problemi u ovoj oblasti riješili, a o čemu, između ostalog, svjedoči donošenje Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina 2003. godine kojim se jamče prava pripadnicima 17 manjinskih zajednica u BiH.

U tom kontekstu, navodi da je početkom 2004. usvojen Plan akcije zadovoljavanja obrazovnih potreba Roma i pripadnika ostalih manjina, a godinu kasnije i Strategija za rješavanje problema Roma u čijem su donošenju participirali Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Odbor za Rome pri Vijeću ministara i Vijeće Roma u BiH.

Špirić je pozvao predstavnike svih nivoa vlasti u BiH, nevladine i međunarodne organizacije da ulože dodatni napor da bi se osigurali uvjeti za bolji položaj Roma, a njihovoj djeci jednak pristup obrazovanju i spriječila njihova segregacija u obrazovnom sistemu.

Sudionike Konferencije pozdravio je i direktor Programa Save the Children UK za jugoistočnu Evropu Tim Bainbridge, istaknuvši značaj obrazovanja čiji je nivo u direktnoj korelaciji s društvenim statusom svakog pojedinca.

Napomenuo je da je u tom pogledu nužno osigurati jednake mogućnosti za sve, bez diskriminacije građana po bilo kom osnovu, bilo da se radi o različitoj etničkoj, vjerskoj ili nekoj drugoj pripadnosti.

Konferencija, koja je u Sarajevu osim sudionika iz Bosne i Hercegovine okupila predstavnike Srbije, Crne Gore i Kosova, upriličena je u sklopu zajedničke akcije Save the Children programa za jugoistočnu Evropu i lokalnih partnera usmjerene ka obrazovanju romske i druge marginalizirane djece.

Kako se očekuje, ovaj skup bi trebalo doprinijeti sistemskim reformama u obrazovanju, uključujući usvajanje određenih modela koji su pokazali dobre rezultate u praksi, a tiču se poboljšanja položaja nacionalnih manjina.