Banja Luka
0

Konferencija o odnosima BiH i NATO-a

FENA
Pred BiH predstoji teži dio posla na njenom putu u evroatlantske integracije, na kojem će se morati odgovoriti na veoma složena i krupna pitanja na koja još u našoj zemlji nema odgovora te koja svojim sadržajem neće zadovoljiti one koji posmatraju napredak BiH, ocijenila je danas Dušanka Majkić, članica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH.

Ona je pred početak dvodnevne konferencije o temi "Intenzivni dijalog - naredni koraci u odnosima BiH - NATO“, istakla da nadležna parlamentarna komisija prati sve procedure koje stoje pred BiH na njenom putu u evropske integracije.

"Čini mi se, ipak, da ovaj dio posla koji smo završili je lakši dio, a teži nam tek predstoji“, kaže Majkić dodajući da bi bilo dobro da naša zemlja mnoge stvari radi sadržajnije nego što to čini, a na dobrobit svih njenih građana.

Istakla je da i ova konferencija građanima treba da približi to šta se dešava u procesu NATO integracija te koliko je to kompleksan proces koji ne podrazumijeva samo izmjene u oblasti odbrane i sigurnosti, već mnogo širi kontekst, prvenstveno u ekonomskom smislu.

"Često građani poistovjećuju NATO integracije samo u promjenama u odbrambenom sektoru. Međutim, to nije tako, jer se zahtijevaju promjene u strukturi svih ministarstva kako na nivou BiH, tako i entiteta. To su promjene u svim sferama i standardima“, rekla je Majkić ističući da svi građani moraju imato što više informacija o NATO integracijama i da im se to mora više približiti.

Rekla je i da kod političara u BiH postoji apsolutni konsenzus o pitanju priključenja NATO-u, ali da evropske integracije ne mogu da znače ukidanje određenih ustavnih rješenja i onoga što je definirano Dejtonskim sporazumom, o pitanju postojanja entiteta, entitetskog glasanja i drugog.

Ambasador BiH pri OSCE-u Igor Davidović kazao je da je dimenzija sigurnosti jedna od elementarnih komponenti u pogledu sticanja statusa kandidata u evroatlantskim integracijama.

"Evropska komisija cijeni stepen opšte bezbjednosti u bilo kojoj zemlji kao jedan od najbitnijih kriterija u punopravno članstvo“, naglasio je Davidović i precizirao da je potrebano unapređenje stepena opće sigurnosti i tolerancije u smislu evropskih integracija.

Katrrin Hett, službenica u centrali NATO-a u Odjelu za javnu diplomatiju, istakla je da je priključenje NATO-u proces na kojem su u BiH poduzeti određeni koraci, ali ima još mnogo toga da se uradi.

"Važno je naglasiti da je to proces koji mora da ima svoj kontinuitet i u kojem se određeni koraci moraju poduzeti“, rekla je Hett i ukazala da institucije BiH imaju zadatak i da komuniciraju s javnošću da bi objasnili šta je potrebno raditi, kao i da se na nivou cijele države utvrde prioriteti koje će biti potrebno poduzeti.

Ona je podsjetila da se svake godine daje ocjena napretka približavanja evroatlantskim integracijama, a naredni korak za BiH bit će podnošenje zvaničnog zahtjeva za priključivanje Akcionom planu za članstvo.

"BiH treba da radi na svim onim aktivnostima koje je usaglasila s NATO-om, a to se prije svega odnosi na reformu odbrane, aktivnosti vezano za obuku oficirskog kadra, vježbe koje treba da se poduzmu u saradnji s NATO-om i druge aktivnosti“, naglasila je Hett.

Dvodnevna konferencija "Intenzivni dijalog - naredni koraci u odnosima BiH - NATO“ održava se u organizaciji NATO odjeljenja za javnu diplomatiju i Centra za međunarodne odnose Banja Luka, a u koorganizaciji s Ministarstvom odbrane BiH, Narodnom skupštinom RS-a, Ministarstvom unutrašnjih poslova RS-a i Gradom Banja Luka.