Tuzla
0

Konferencija o Evropskoj povelji o zaštiti ljudskih prava

FENA
Tuzla
Tuzla
U Tuzli je danas počela Sedma konferencija o Evropskoj povelji o zaštiti ljudskih prava u gradovima u sklopu koje će biti prezentirana i potpisana Tuzlanska deklaracija.

Tokom konferencije, na kojoj sudjeluju predstavnici dvadesetak gradova iz Europe i regije, bit će riječi o pravima građana da žive u atmosferi harmonije, o pravima na kvalitetne javne usluge, te pravu na život u zdravoj i humanoj okolini.

Iako je u proteklih 12 godina dosta urađena po pitanju ljudskih prava, Rosa Bada iz Odjela za ljudska prava Barcelone kazala je kako treba voditi računa da se ne krene unazad.

"Znamo što smo napravili do sada i trebamo paziti da to ne uništimo, jer bilo je to teško izgraditi. Gradovi poput Srebrenice, Vukovara i Berlina su upozorenje da, koliko god radili na ljudskim pravima, na suživotu, toleranciji, pomirenju nikada nije dovoljno i da se uvijek može nešto poboljšati ili dogoditi nešto loše. Ne smijemo misliti da samo zato što smo nešto potpisali samim tim sve imamo i da je sve uredu", kazala je Bada.

Načelnik općine Tuzla Jasmin Imamović naglasio je da se ovakva konferencija prvi puta događa u državi istočne Europe te da Bosna i Hercegovina treba na to biti ponosna.

"Ovo je veliki događaj za BiH i uspjeli smo se, zahvaljujući imidžu Tuzle, izboriti za ulazak u ovako visoko društvo kada su u pitanju europski gradovi", naglasio je Imamović.

Prethodni domaćini Konferencije o Europskoj povelji o zaštiti ljudskih prava u gradovima bili su Barcelona, Saint Denis, Venezia, Nurnberg, Lion i Geneve.