Pravni aspekt
11

Konferencija o Ahmićima u Vijećnici: Zašto se zločinac Dario Kordić veliča kao heroj

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
"Ratni zločini u Ahmićima kroz presude Haškog tribunala – 26 godina poslije“, naziv je međunarodne konferencije koja se održava večeras u sarajevskoj Vijećnici.

U sklopu konferencije, koju organiziraju Grad Sarajevo, odnosno Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), održana je panel-diskusija o procesuiranju ratnih zločina počinjenih prije 26 godina u Ahmićima pred MKSJ, uključujući pravni i historijski kontekst.

Na konferenciji su, između ostalih, učestvovali Kenneth Scott i Mark Harmon, bivši tužioci Haškog tribunala, te Ivo Komšić, predsjednik Savjeta gradonačelnika za IC o MKSJ Sarajevo i član ratnog Predsjedništva RBiH.

Tim povodom, Kenneth Scott, bivši tužilac Haškog tribunala i jedan od učesnika konferencije, kazao je da je Haški tribunal bio izuzetno važan za osiguranje pravde za žrtve.

Njemu je postavljeno pitanje zašto osuđeni ratni zločinac Dario Kordić nesmetano drži predavanja studentima i veliča se kao heroj.

"Presude Haškog tribunala su trebale postaviti temelje za istinsko pomirenje na ovim područjima, no ovaj tribunal ne može biti odgovoran za ono što se dešava nakon samih presuda nakon sto su navedene osobe odslužile svoje kazne", kazao je Scott.

Među prisutnima su na konferenciji bili predstavnici žrtava, akademske i pravne zajednice i diplomatskog kora, kao i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Inzko je rekao da je na konferenciju došao kako bi podržao priču o istini o onome što se desilo u Ahmićima.

"Nažalost, oni koji su mrtvi ne mogu se vratiti u život, ali se uvijek može raditi na tome da čujemo istinu o Ahmićima i ta istina je vrlo važna i ne smije se zaboraviti. U tom smislu mi je drago da je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila spomenik u Ahmićima. I možda je to bila jedna važna gesta za budućnost, za pomirenje na ovim prostorima", rekao je Inzko.

Husein Ahmić prije 26 godina izgubio je u Ahmićima roditelje i još nekoliko članova uže porodice. Kaže da je kako godine prolaze, tuga ista, a sjećanja su još svježa.

"Vratili smo se u Ahmiće, selo sada lijepo izgleda. Ostaje tuga koju ćemo svi, koji smo nekoga izgubili, nositi do kraja života. U selu živimo zajedno, sa komšijama Hrvatima. Bez obzira na sve, nismo ništa učinili da bismo ugrozili život naših komšija", kaže Ahmić.