{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Koncert "Banjalučanki" za sestre Gajić koje boluju od rijetke i teške bolesti

S
23.2.2013. u 22:12
2
0
Koncert "Banjalučanki" za sestre Gajić koje boluju od rijetke i teške bolesti
2
Koncert "Banjalučanki" za sestre Gajić koje boluju od rijetke i teške bolesti
Foto: SRNA
U Banjaluci je večeras održan humanitarni koncert Hora "Banjalučanke" pod nazivom "Snaga ljubavi“ sa ciljem prikupljanja sredstava za podršku istraživanjima za pronalaženje lijeka za Tatjanu i Milanu Gajić koje boluju od rijetke i teške neurološke bolesti lafore.
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić rekao je da je Ministarstvo posljednjih nekoliko godina obilježavalo 28. februar, Međunarodni dan rijetkih bolesti, a da je od ove godine odlučilo da se održavaju društvene aktivnosti koje će pobuditi pažnju javnosti i doprinijeti da se šira društvena zajednica uključi u ovu problematiku.

"To nije samo problematika Republike Srpske, ona je globalan problem i druge države pokušavaju na sličan način da rješavaju pitanje rijetkih bolesti. Riječ je o bolestima koje se u populaciji javljaju jedan ili ispod jednog slučaja na 100.000 stanovnika“, izjavio je Škrbić novinarima pred početak koncerta.

On je naveo da ova, ubuduće tradicionalna februarska akcija započinje podizanjem svijesti o rijetkoj i teškoj neurološkoj bolesti pod imenom lafora, napominjući da od nje boluju dvije mlade djevojke iz Banje Luke.

"Našim aktivnostima želimo da doprinesemo razvoju novih lijekova. Za neke rijetke bolesti već je nauka uspjela dati odgovor ne samo o uzrocima i načinu nastanka, već su pronađeni i lijekovi koji se uspješno primjenjuju“, rekao je Škrbić.

On je izrazio očekivanje da će biti pokrenut niz aktivnosti, ne samo u Republici Srpskoj već i širom svijeta i da će biti dat doprinos koji će biti iskorišten da istraživačka grupa u Kanadi koja intenzivno radi na pronalaženju supstanci, veoma brzo dođe i do prve testirane molekule koja bi možda značila i odgovor za izlječenje od lafore.

Škrbić je rekao da se daje podrška istraživanjima u Kanadi i izrazio nadu da će i večerašnji doprinos biti veliki korak u tom pravcu.

Kompozitor i dirigent ženskog kamernog "Banjalučanki” profesor Mladen Matović istakao je da je ovaj hor ponosan što je na sebi svojstven način dao doprinos aktivnosti obilježavanja Međunarodnog dana rijetkih bolesti.

"Sva pomoć i donacija prikupljena na večerašnjem koncertu "Snaga ljubavi" bit će usmjereni na podršku pronalažanju lijeka za naše teško oboljele sugrađanke Tatjanu i Milanu Gajić“, rekao je Matović.

Pedijatar Snježana Gajić, majka Tatjane i Milane, rekla je da je snaga ljubavi nešto što je, osim novca, potrebno djevojčicama i cijeloj porodici.
Ona je navela da je utorak u Bijeljini održan koncert podrške Tatjani i Milani.

Večerašnjem humanitarnom koncertu prisustvovao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, ministri u Vladi Republike Srpske, poslanici u Narodnoj skupštini, kao i mnoge druge ličnosti iz javnog života Republike Srpske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: