Surovo priznanje SDA
245

Konakovićevu ostavku traže jer nije imenovan da zastupa interese građana, već stranke

Piše: I. Č.
Elmedin Konaković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Elmedin Konaković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo izjašnjavat će se na sjednici 5. marta o prijedlogu za glasanje o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo, a u obrazloženju inicijatora se navodi da je Elmedina Konakovića imenovao Klub zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo kako bi predvodio politiku stranke koja ga je predložila.

Indikativno je, međutim, da se u obrazloženju skupštinskih zastupnika, mahom kadra SDA, kao jedini meritum premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića navodi njegova stranačka pripadnost, što potvrđuje da on na tu poziciju, zapravo, nije imenovan da bi zastupao interese svih građana Kantona Sarajevo, već "politiku stranke koja ga je predložila".

Politički analitičar Srećko Latal objašnjava za Klix.ba da je najveći problem u Bosni i Hercegovini to što je politika sama sebi cilj, a da se SDA, pritom, ne razlikuje mnogo od bilo koje druge stranke.

"Nijedna stranka u Bosni i Hercegovini se ne vodi interesima građana, niti interesima svog izbornog tijela, nego se prije svega vodi svojim vlastitim interesima. Sada će se razmatrati i analizirati treba li Vlada KS biti smijenjena ili ne zato što je neko izašao iz stranke, a ne po efektu rada", kazao je Latal za Klix.ba.

Prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi KS
Prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi KS

Srećko Latal napominje da je u bosanskohercegovačkom društvu najveći problem to što je politika sama sebi cilj, a što je to postalo normalna pojava.

"Skandalozno je to što je za nas to postala normalna stvar. I što sve stranke imaju apsolutno isti stav. Prateći utrku u vezi s kandidaturom za predstojeće izbore opet se može primijetiti da se ne gleda koji su interesi Bosne i Hercegovine ili entiteta, već samo lični interesi", kategoričan je Latal.

Objašnjava da bi težište, ne samo opozicionih zastupnika, već i vladajućih političkih stranaka, trebalo da se prebaci na pitanje koliko je Konakovićeva vlada bila kvalitetna i koliko je zaista zastupala interese građana, prije nego što se donese bilo kakva odluka.

"Za vrijeme Konakovićevog mandata pokazali su se problemi u funkcionisanju određenih gradskih službi, vodovoda, javnog transporta... To nije rezultat samo ove vlade, već rezultat dugogodišnjeg zanemarivanja svih tih službi. Da li je Vlada u ovakvoj situaciju mogla uraditi više, teško je ocijeniti. Jasno je da je kvalitet servisa u Sarajevu katastrofalan i da je to rezultat dugogodišnjeg zanemarivanja", zaključio je Latal.