BiH
0

Konaković zadovoljan dinamikom odgovaranja na Upitnik Evropske komisije

FENA
Elmedin Konaković (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Elmedin Konaković (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je Feni da je Vlada KS-a odgovorila na sve zahtjeve Vijeća ministara BiH o Upitniku Evropske komisije te da su delegirali ozbiljne i profesionalne ljude koji će u skladu s datumima i rokovima ispuniti sve ono što se od njih očekuje.

"Na jednoj od posljednjih sjednica Vlade dobili smo informaciju Lejle Mujkić, koja je uime Vlade KS-a delegirana kao kontakt osoba, da se stvari odvijaju određenom dinamikom koja zadovoljava", naglasio je.

Podsjetio je da je Kanton Sarajevo drugačiji, jer ima mnogo nadležnosti, u odnosu na druge kantone čije su nadležnosti podijeljene s lokalnim zajednicama.

Formalnog krajnjeg roka za davanje odgovora Bosne i Hercegovine na Upitnik Evropske unije nema, ali će nakon prve faze odgovora uslijediti dodatna pitanja. Iz Unije zahtijevaju da kvalitet odgovora bude zadovoljavajući te su preporučili da se odgovori ne daju u žurbi, jer će poslije biti korišteni za analizu kapaciteta BiH za njeno kretanje na putu ka članstvu u EU.

Upitnik tretira 33 oblasti nad kojima nadležnost imaju različiti nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini, gdje se između ostalog traže odgovori na pitanja iz oblasti socijalne zaštite, unutrašnjih poslova, prostornog planiranja, obrazovanja, kulture, zdravstva, informacionog društva, civilne zaštite, organizacije uprave, transporta. Odgovore iz nadležnosti kantona radne grupe će dostaviti Direkciji za evropske integracije koja će ih objediniti zajedno s odgovorima svih nivoa vlasti u državi.