Imaju bolju ideju
121

Konaković: Vlada KS nije zainteresovana za kupovinu GRAS-ovih tramvaja

Piše: I. Č.
Elmedin Konaković (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Elmedin Konaković (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je, povodom današnje bezuspješne aukcijske prodaje 10 tramvaja, koji su pripadali preduzeću GRAS, da Vlada KS nije bila zainteresovana za ova vozila, jer nisu bila neophodna.

"Mi nikako nismo bili zainteresovani za ova vozila", kazao je Konaković, dodavši da današnja propala aukcijska prodaja "nije prešla crvenu liniju".

"Potez koji je Vlada pokrenula je uvođenje prinudnog upravitelja koji danas ulazi u krug GRAS-a i preuzima tu funkciju. Odlučili smo se za ovaj radikalni potez kako bismo prije zvaničnog stečaja tog preduzeća pokušali da ga spasimo", rekao je Konaković.

Dodao je da se nada kako su radnici svjesni u kakvoj se situaciji to preduzeće nalazi.

"Hrabrijim potezima pokušavamo staviti pod kontrolu ono što se u GRAS-u može staviti pod kontrolu", istakao je Konaković.

Naveo je da će pokušati stabilizirati preduzeće, a ukoliko ga dovedu na nulu tek onda mogu razmišljati o ozbiljnijem kreditu kojim bi vratili dugove.

"To je jedan scenarij. Drugi je da već pripremamo stečaj preduzeća za 2018. godinu, ukoliko ne uspijemo spasiti GRAS u ovih šest mjeseci, koliko nam je preostalo", rekao je Konaković.

Istakao je da će u tom slučaju izdvojiti jedan fond za kupovinu svih pokretnih i funkcionalnih vozila te bi osnovali novo preduzeće javnog gradskog prijevoza.

"Preduzeće bismo osnovali da prijevoz ne bi stao, a u tom slučaju bismo GRAS rješavali stečajnim postupkom", rekao je Konaković, dodavši da će sve biti jasnije nakon što prinudni upravitelj uđe u preduzeće i napravi presjek stanja.

"Haris Gušić će kao privremeni upravnik danas ući u GRAS", kazao je premijer Elmedin Konaković.