Reakcija na kritike
417

Konaković: Vlada KS ima novca za sve, simboličnih 300.000 KM ništa ne ugrožava

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković objavio da će vlada na čijem je čelu iz budžeta za 2018. godinu izdvojiti 300.000 KM da bi optuženi pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH, protiv kojih se vode procesi, imali adekvatnu odbranu kojom će dokazati istinu o agresiji na BiH, uslijedile su brojne kritike, između ostalih i one da Vlada istovremeno nema novac za Roditeljsku kuću, vodosnabdijevanje, zdravstvo i obrazovanje.

Konaković tvrdi da novca ima za sve i da kritike dolaze od onih koji pokušavaju iskriviti istinu o agresiji na BiH i izjednačiti agresora i branioce.

"Naravno da imamo novca za Roditeljsku kuću i danas je Vlada KS izdvojila dodatna sredstva za Roditeljsku kuću. Za sve imamo novac, za projekte u zdravstvu, obrazovanju, za policiju, opremu, infrastrukturu, vodu i GRAS, jer smo mi vlada koja se domaćinski odnosi prema poslu, racionalno troši, povećali smo prihode, smanjili rashode i prepolovili deficit. Povećali smo plate ljekarima, policajcima i učiteljima i još ćemo ih povećati. Ništa nije ugroženo odlukom da sa simboličnih 300.000 KM pomognemo najbolje sinove ove zemlje. Petokolonaši sada pokušavaju iskriviti istinu o agresiji na BiH kroz pritiske s istoka i zapada i kroz montirane sudske procese u kojima se kupuju svjedoci i napadaju najbolji komandanti i heroji odbrane. Vidim da ta projektovana inžinjerija ima i domaće izdajnike koji su na strani onih koji pokušavaju izjednačiti agresora i branioce. Bila bi izdaja da zajedno s ovim ljudima ne učestuvjemo u odbrani istine", kazao nam je Konaković.

Ističe da ga negativni komentari dodatno motivišu da se još više angažuje i pomogne u dokazivanju istine.

"Vlada je 37 miliona KM u rebalansu budžeta uložila u kapitalne investicije, u 2017. godini imamo 170 miliona kapitalnih investicija, ispunjavamo obaveze na vrijeme, plaćamo kredite, isplaćujemo plate, svi paramteri su odlični i naravno da je domaćim izdajnicima problem 300.000 KM na budžetu od 800 miliona KM", naveo je premijer KS.