Prvi rezultati
74

Konaković: ViK je u novembru imao rekordnu naplatu, nema više redukcija kao prije

Piše: I. Č.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je da su nakon svih dešavanja u preduzeću Vodovod i kanalizacija, promjenama menadžmenta i problemima s vodosnabdijevanjem zabilježili porast na osnovu prihoda u tekućem mjesecu, zato što se izlazi na teren, blizu 15 posto.

"Skupština KS je vodila procese u kojima nas je obavezala da redovno izvještavamo o dešavanjima u ViK-u i neki su se zastupnici opravdano žalili da traže više zvaničnih informacija o radu preduzeća. Dogovorili smo se da ne budem eksponirani u prvih mjesec dana. Na zadnjoj sjednici Skupštine smo dostavili materijal o poslovanju novog menadžmenta, pa je došlo i vrijeme za konferenciju za medije", kazao je Konaković.

Napomenuo je da nakon svih nelogičnih dešavanja danas imamo priliku izmjeriti ono što je predlagala Vlada KS.

"Tražili smo nekoliko stvari: da se izlazi na teren kako bi se ispravljali kvarovi, da se izlazi na teren da se isključuju oni koji su dužni, da se izlazi na teren da se hvataju nelegalni potrošači. Sve kako bi se povećala naplata", rekao je premijer.

Dodao je da su prezadovoljni učinjenim u ovih mjesec dana, ali da to nije ni blizu rješavanja problema.

"Ljudi su na terenu stalno, kvarovi se otklanjaju stalno... To sve stvara parametre da se stanje općenito poboljša. Bilo je tri godine starih kvarova. Više ih nema", rekao je Konaković.

Napomenuo je da je porast na osnovu prihoda zato što se izlazi na teren blizu 15 posto, što je rekordna naplata u novembru od 4.300 000 KM.

"Ono što je za nas najvažnije, u Sarajevu nema više redukcija, osim u određenim dijelovima grada", istakao je Konaković, dodavši da je riječ o stručnom upravljanju sistemom.

"Mnogo je manji broj kvarova otkako nema redukcija, broj kvarova na dnevnoj bazi je od 9 do 12", kazao je Konaković.

Direktorica Vodovoda i kanalizacije Azra Muzur istakla je da su popravili 740 kvarova za mjesec.

"Mi smo već u oktobru već bili bez dnevnih redukcija. To je značajno pokazalo i na nivou rezervoara. Početkom novembra su u znatno manjem obimu noćne redukcije. Sada samo imamo problem s višim objektima, na rejonu Mojmila i Kobilje Glave", navela je Muzur.