Uvećan budžet
433

Konaković: U Sarajevu ćemo povećati dječiji doplatak, a podržat ćemo i kupovinu azila za pse

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Premijer Kantona Sarajevo poručio je kako će se od povećanja budžeta za 37 miliona KM izdvojiti novac za nekoliko važnih segmenata, a između ostalih tu su povećanje dječijeg doplatka, kupovina stanova za boračku populaciju, kupovina azila za pse lutalice, zatim podrška za sport i zdravstvo i drugo.

"Novac za vodosnabdijevanje, za javni gradski prevoz, nabavka opreme u zdravstvu koja nije obnavljana godinama, povećanje doplatka za djecu, novi stanovi za boračku populaciju, uređenje stadiona za Želju i Sarajevo, izgradnja krematorija, kupovina azila za pse lutalice, izgradnja škola na Šipu i Aneksu, sportske sale školama u Dobroševićima i Blažuju, vrtić u Lužanima, rekonstrukcija Olimpijskog muzeja u saradnji sa Gradom, kosi lift na Ciglanama, isplata tužbi po nagodbama i bez kamata, subvencija za priključke na gasnu mrežu, a radi smanjenja zagađenja, dodatni novac izdvojit ćemo i za deponiju Smiljevići", poručio je Konaković.

Dodao je da će se finansijski pomoći i uređenje nove ledene plohe u Skenderiji, a novac će se izdvojiti i za Eyof, za vodovod na Bjelašnici, za projekte iz kulture i sporta i drugi projekti.

"Podsjećam da smo Kanton zatekli u deficitu (dugu) višem od 130 miliona KM. Samo 2012 godine je Vlada napravila minus od 74 miliona KM, od toga preko budžeta udruženjima građana 11 miliona KM. Vlada i zastupnici u Skupštini imaju najnižu osnovicu za isplatu plata u Kantonu , nižu od svih opština i ostalih institucija. Osnovica je 276. Niko ne naplaćuje prekovremeni rad, a svi rade prekovremeno. Ne naplaćuje se rad u komisijama. Na ove sam ljude ponosan", istakao je premijer KS.

Konaković je najavio da slijedeće sedmice počinje isključenje s vodovodne mreže velikih dužnika, ali i da do kraja godine policiji stiže 120 novih vozila, a poručio je da će biti završen i novi šestosjed na Bjelašnici.