Planovi i obećanja
856

Konaković: U 2018. zaposlit ćemo sve ljekare s biroa u KS i 150 asistenata na UNSA

Piše: S. H.
Elmedin Konaković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Elmedin Konaković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Premijer Kantona Sarajevo u razgovoru za Klix.ba govorio je o usvojenom budžetu KS za 2018. i rasporedu novca za određene institucije i projekte. Također je komentarisao i odluku da finansijski pomogne bivšim pripadnicima Armije RBiH koji su optuženi za ratni zločin, govorio je o zapošljavanju svih ljekara u 2018. i o drugim temama.

Tema koja je prethodnih dana izazvala mnogo pažnje u javnosti je odluka premijera KS Elmedina Konakovića koji je kazao da će biti izdvojeno 300.000 KM za pomoć bivšim pripadnicima Armije RBiH koji su optuženi za ratne zločine. Poručio je da je to samo početak pomoći, nakon čega je dobio kritike određenih analitičara da ne treba na taj način trošiti budžetski novac te da sud treba donijeti konačnu odluku.

"Mi smo prepoznali u nekim procesima, gdje se pokušava dokazati komandna odgovornost bivšim pripadnicima ARBiH zato što nisu znali, a trebali su znati određene stvari, i na tom konceptu se gradi optužnica nekim našim herojima za koje mi znamo da su heroji. Vidi se da je te optužnice finansirao neko, gdje se pokušava u nekim bogatim ekspertizama i izvođenjem nekih svjedoka, čak sumnjam i u lažiranje nekih iskaza kao u slučaju Orić, kroz te procese izjednačiti agresor i žrtva u ratu u BiH. Mi smo to prepoznali i reagovali. Sve dok se ne dokaže krivnja mi ćemo svim pripadnicima Armije RBiH pomagati. Neke druge mašinerije će novcem dokazivati drugačije, jer ne mogu se svi pripadnici Armije RBiH sami boriti, nemaju novca da finansiraju ekspertize. Troškovi odbrane su skupi, godišnje iznose otprilike 50 hiljada KM", poručuje Konaković.

Na posljednjoj sjednici Skupštine KS usvojen je i budžet za narednu godinu, a Konaković objašnjava neke od budžetskih stavki poput ulaganja u kulturu i nauku.

"Mislim da Kanton Sarajevo izdvaja značajna sredstva za kulturu i mislim da u kulturi ostavljamo ozbiljan trag. Također, trudimo se da značajnije ulažemo u nauku. Neke prethodne vlade ništa nisu izdvajale za nauku. Mi smo to promijenili pa smo počeli izdvajati 200 hiljada KM pa pola miliona, a ove godine imamo milion KM za nauku i pri tome imamo univerzitet koji ima nejasnu sliku utroška sredstava. Mi smo zatekli 140 miliona KM deficita u budžetu. U međuvremenu smo platili 20 miliona KM izvršnih presuda po tužbama ljudima kojima se dugovalo. U suštini, više od 80 miliona KM deficita smo smanjili u ove dvije i po godine. U međuvremenu je dug KS pao za nekoliko desetina miliona KM, kredite trošimo samo za kapitalne investicije, smanjili smo broj uposlenih u administraciji za više od 400, a u realnom sektoru imamo više od 10 hiljada ljudi", naglašava premijer KS.

Azilom za pse u Prači upravljat će Veterinarska stanica

Jedna od tačaka na dnevnom redu Skupštine KS bila je i odluka da Vlada KS kupi objekt azila za pse u Prači, kako bi ga preuredili i sistemski pratili njegov rad uz nadzor stručnjaka. Ta stavka je na kraju usvojena na Skupštini.

Premijer Konaković naglašava da su u budžetu predviđena sredstva kako da azil u pravom smislu i u potpunosti funkcioniše.

"Predviđena su sredstva za sređivanje svih nedostataka u azilu, ali i za finansiranje rada ljudi koju to treba da preuzmu. To ćemo vjerovatno uraditi preko Veterinarske stanice koja treba da registruje svoju poslovnu jedinicu na teritoriji drugog kantona. Azilom trebaju upravljati najstručniji ljudi. Ne poričem da je bilo nekih koruptivnih radnji te je antikoruptivni tim Vlade KS nadležnim tužilaštvima proslijedio sve dokumente gdje sumnja da je bilo neregularnosti i korupcije kada je riječ u azilu u Prači. S druge strane, mi već sada imamo problem gdje smjestiti nove pse lutalice. Imali smo one strašne slike gdje je neko nehumano postupao prema životinjama. Mi smo imali dvije opcije, da na nekom drugom mjestu pravimo novi azil ili da kupimo azil u Prači i da sredimo situaciju, za što smo se na kraju i odlučili", ističe Konaković.

Početkom 2018. prva spajanja zdravstvenih ustanova, ali i zapošljavanja ljekara

Jedno od najvažnijih pitanja u prethodnoj godini u KS je bila reforma zdravstva. Konaković poručuje da nije najzadovoljniji do sada urađenim, ali smatra da su na dobrom putu da urede zdravstveni sistem, obećavajući zapošljavanje svih ljekara koji se nalaze na biroima za zapošljavanje u Sarajevu, a ima ih 105.

"Nisam baš najzadovoljniji reformom zdravstvenog sistema u KS koju smo najavili. Do sada je ipak urađeno puno. Ostala nam je završna faza koja je najosjetljivija. Do sada smo usvojili strateški dokument o spajanju javnih ustanova, jer nigdje nema 13 javnih zdravstvenih ustanova sa 13 direktora, vozača, sekretarica itd. Izradili smo i akcioni plan kojim Vlada KS treba krenuti u implementaciju i s tim malo kasnimo. Ja se nadam da ćemo već početkom godine krenuti u skupštinsku raspravu o akcionom planu, a to bi značilo da od februara ili marta neke javne zdravstvene ustanove možemo spajati i rasteretiti one koji mnogo rade, a opteretiti one koji malo rade. Nisam baš najzadovoljniji konceptom i tu Zavod zdravstvenog osiguranja treba da donese drugačiji način finansiranja zdravstvenih ustanova", kazao nam je Konaković.

U međuvremenu je, naglašava, ljekarima u KS plata povećana za 25 posto, zbog čega neki ljekari mjesečno primaju i nekoliko stotina KM više i sada imaju bolje uvjete za rad. Zdravstvenim radnicima (mdicinskom osoblju) je plata povećana za 13 posto.

"Utrostručili smo budžet Ministarstva zdravlja, a za kapitalne projekte izdvojili više od 7 miliona KM, što znači nabavku opreme. Nova informacija je da ćemo poslije Nove godine zaposliti 105 ljekara, koliko ih se ukupno nalazi na biroima za zapošljavanje, u javne zdravstvene ustanove u KS. Pored toga, izdvojili smo novac za specijalizacije, jer je do sada neplanski plaćana specijalizacija. To je dovelo do toga da mi sada imamo deficit pedijatara. S druge strane, na Univerzitet u Sarajevu će biti zaposleno i 150 asistenata na fakultete i to garantuje novi budžet", poručuje Konaković.

Antikorupcioni tim Vlade KS radi punom parom

Novost u radu aktuelnog saziva Vlade KS je i rad antikorupcionog tima koji prema Konakovićevom mišljenju vrlo dobro radi svoj posao te su do sada više od 80 spornih slučajeva proslijedili nadležnim agencijama i tužilaštvima.

"Oni rade vrlo dobar posao, čak su i od mene dva puta tražili izjave zbog određenih navoda, kao i protiv nekoliko ministara iz Vlade KS. Do sada su više od 80 slučajeva proslijedili tužilaštvu. On zaprime informaciju, prate, ispitaju i prijavljuju tužilaštvu. Borba protiv korupcije s njima djeluje ozbiljnije i kredibilnije. U antikorupcionom timu sjede bivši i aktuelni policajci, kriminalisti, pravnici. Važno je reći i da vrše monitoring svih procesa koje prijavljuju", ističe Konaković.

Na kraju razgovora Konaković je komentarisao i rad GRAS-a, poručujući da je sada dosta optimističniji kada je riječ o budućnosti tog preduzeća, nego prije nekoliko mjeseci, iako je još mnogo posla pred upravom te kompanije.

"Dolaskom Harisa Gušića za novog upravitelja imamo dosta bolju sliku tog preduzeća. Prepolovljen je mjesečni gubitak. S milion i 200 hiljada KM mjesečnih gubitaka, to je sada 660 hiljada. Posljednjih sedam mjeseci uplaćuju se plate s doprinosima, a sve autobuske linije su pokrivene, što ranije nije bio slučaj, ali bile bi i minibuske da se može realizovati tender za nabavku novih kombija. Optimističniji sam kada je riječ o GRAS-u. Ipak, treba biti realan i reći da javni gradski prijevoz ne može biti komercijalan, on može biti profitabilan, ali ne i komercijalan.