U Kranjčevićevoj ulici
5

Konaković tvrdi da Općina Centar ne može urediti trg u centru grada zbog HDZ-a i SNSD-a

V. K.
Prostor koji bi se trebao urediti u trg (Screenshot: Općina Centar)
Prostor koji bi se trebao urediti u trg (Screenshot: Općina Centar)
Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković objavio je dokument uz koji tvrdi da Općina Centar ne može urediti trg ispred preduzeća Sarajevo-šume zbog kadrova HDZ-a i SNSD-a koji odlučuju o investicijama u Sarajevu.

Naime, Općina Centar uputila je 19. januara zahtjev Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika za davanje mišljenje na Projekat uređenja trga ispred objekta "Sarajevo-šume" u ulici Kranjčevićeva.

Ipak, iz Komisije su pet mjeseci kasnije odgovorili na ovaj upit te su naglasili kako smatraju da dijelovi projekta nisu jasni te da su tehnički neprovodivi, te da su određene intervencije pretjerane, a što se prije svega tiče rasvjete za koju je ocijenjeno da bi mogla ugroziti integritet okolnih objekata i sigurnost saobraćaja.

Tim povodom oglasio se i predsjednik NiP-a te je pojasnio kako je SDA isporučila glavni grad BiH u ruke kadrova SNSD-a i HDZ-a koji kroje sudbinu investicija u Sarajevu.

"Ne može jer je SDA isporučila glavni grad Bosne i Hercegovine u ruke SNSD/HDZ kadrova koji sad zvanično odlučuju o gradnji, rekonstrukcijama, investicijama u Sarajevu. Ne odlučuje Komisija o dozvolama u Banjoj Luci, Širokom, Mostaru, Tesliću, Doboju, samo u Sarajevu odlučuju. U svom očaju, u svojoj mržnji prema 'Trojci', u svom bijesu zbog gubitka vlasti, ta je korumpirana građevinska hobotnica 'zaštitila' kompletan urbani prostor Sarajeva, nezakonito, i dovela do toga da se sve odluke o gradnji u četiri gradske opštine u Sarajevu donose u centralama HDZ/SNSD", rekao je Konaković.

Nakon toga, Konaković se osvrnuo i na rad Faruka Kapidžića (SDA) koji je također dio Komisije.

"Zato nam danas poruči SNSD da se ne može rekonstruisati trg ispred Bičakčića jer su 'određene intervencije neiskrene, a neke nepotrebne'. Da obraza imaju nikad ovim gradom prohodali ne bi, ni Kapidžić, a ni njegovi nalogodavci. Nemaju, zato je važno da više nikad u ovom gradu ništa ne odlučuju", zaključio je Konaković.