Sastanak u Minhenu
234

Konaković se sastao sa Annalenom Baerbock: Njemačka je glavni zagovornik BiH u Evropi

V. K.
Elmedin Konaković i Annalena Baerbock (Foto: Ministarstvo vanjskih poslova BiH)
Elmedin Konaković i Annalena Baerbock (Foto: Ministarstvo vanjskih poslova BiH)
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković danas i sutra učestvuje na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, a uoči sastanka sastao se i sa šeficom njemačke diplomatije Annalenom Baerbock.

Tom prilikom ministar Konaković istakao je dugogodišnju uspješnu institucionalnu saradnju ove dvije države, te je naglasio da Njemačku vidi kao jednog od glavnih zagovornika Bosne i Hercegovine u Evropi.

Ministrica vanjskih poslova Njemačke, Baerbock, pozdravila je kandidatski status koji je BiH dobila, te je ukazala na nužnost provođenja reformskih procesa, u kontekstu implementacije 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Bilo je govora i o razvojnoj saradnji između Njemačke i BiH gdje je izražena spremnost obje strane da se nastavi raditi na njenom unapređenju, s obzirom da je Njemačka jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH.

Kao važne teme na kojima je potrebno nastaviti sarađivati, pomenute su i odbrana i sigurnost. Najavljena je i veća prisutnost Njemačke, kako u Bosni i Hercegovini, tako i na Balkanu, te nedvojbena podrška evropskom putu naše države.