O rezultatima Vlade
32

Konaković pozvao Komšića da kaže čija supruga radi u nelegalnoj turističkoj zajednici KS

Piše: Er. M.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je na današnjoj konferenciji za medije o radu Vlade KS kako ime i prezime svakog uposlenika u organima javne uprave ili javnim preduzećima treba biti javno.

Konaković je rekao da Vlada Kantona Sarajevo od današnjeg dana uvodi redovne konferencije za medije koje će biti održavane četvrtkom.

On je kazao da Vlada KS funkcioniše s najboljom skupštinom u državi i da oni moraju nastaviti kvalitetno raditi svoj posao. Također, zahvalio se medijima na korektnoj saradnji.

Premijer KS istakao je da mu je drago što se nalazi na čelu vlade koja je povećala platu budžetskim korisnicima, a sebi nije. Kako kaže, ovaj saziv uspio je smanjiti broj budžetskih korisnika.

Konaković je rekao da su usvojili odluku prema kojoj je onemogućeno zapošljavanje u javni sektor bez konkursa te su učinili transparetnijim sistem javnih nabavki.

Predsjednik Vlade KS kazao je kako je povećan broj zaposlenih u Kantonu Sarajevu, što dokazuje i Budžet KS s obzirom na to da je povećan porez na dohodak. Što se tiče nezaposlenih, on je rekao da je registrovano 66.800 nezaposlenih.

Zatražio je podršku javnosti u borbi s radnicima koji nemaju radne navike, a to su, kako kaže, najčešće pojedini "direktori i direktorčići".

Kako kaže, imena uposlenika u KS bit će dostupna svaki dan i svakome. Ističe da svi građani trebaju znati ko su osobe koje rade u javnim preduzećima, nakon čega je medijima podijelio spisak s imenima uposlenika ViK-a.

On je kazao da će poslati taj odgovor i predsjedniku DF-a Željku Komšić i njegovim saradnicima, a Komšića je pozvao da kaže ko su uposlenici nelegalne turističke zajednice ili da on objavi njihova imena. Istakao je da tu rade supruge političara i predsjednici stranačkih odbora.

Ministar finansija KS Jasmin Halebić rekao je tokom obraćanja da je u Kantonu Sarajevo najmanja zaduženost te da je aktuelni sastav vlade uspio smanjiti broj državnih uposlenika.

Riječ je uzeo i ministar pravde i uprave Mario Nenadić koji je rekao da Kanton Sarajevo izvršava svoje presude po obavezama ustavnih sudova. Kako kaže, KS vrši nadzor nad radom viš od 2.200 udruženja građana registrovanih u ministarstvu na čijem čelu se nalazi. Ističe da će se u narednim danima baviti amandmanima na Ustav KS.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović rekao je da je donesen veliki broj zakona i da se u proceduri nalazi Prijedlog zakona o visokom obrazovanju. Ministarstvo se u proteklom periodu bavilo i izgradnjom obrazovnih objekata, odnosno škola. On je rekao da je fokus bio na kontroli kvaliteta i informatizaciji.

Ministrica zdravstva Zilha Ademaj kazala je da je napravila analizu stanja zdravstva u Kantonu Sarajevo, što je u konačnici pokazalo da većina zdravstvenih ustanova nije uskladila svoje obaveze sa zakonima. Kako kaže, zbog toga je došlo do usvajanja plana restrukturiranja i reorganizacije zdravstvenih ustanova.

Ona je kazala da je donesen i akcioni plan reorganizacije prema kojem bi sve trebalo biti završeno do 1. decembra 2017. godine, nakon čega treba sačiniti novi plan zdravstvene zaštite.

Istakla je da je pripremljena nova uredba o ortopedskim pomagalima, završena je odluka o povećanom obimu prava (povećan obim prava za građane), sistemski je riješen problem pripravničkog staža djece sa završenom medicinskom školom i tako dalje.

Ona je kazala da su zaustavili nepotrebnu potrošnju i rasipništvo lijekova i da su uštede ostvarene na taj način, a ne na štetu pacijenata.

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i politiku Amela Dautbegović rekla je da su u proteklom periodu učinili dosta toga na suzbijanju maloljetničkog prestupništva, suzbijanju prosjačenja i smještaju skitnica.

Dautbegović je rekla da će u narednom periodu donijeti strategiju za borbu protiv siromaštva s obzirom na to da statistike pokazuju kako je svaki peti stanovnik gladan.

Najavila je da će se ići s regulisanjem zapošljavanja, odnosno da sva zapošljavanja na neodređeno i određeno moraju proći konkursnu proceduru.