O Ustavnom sudu
185

Konaković potvrdio da NiP podržava Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH: To je čista procedura

N. V.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Nakon današnjeg sastanka predstavnika Osmorke i HDZ-a, novinarima se obratio i Elmedin Konaković, koji je potvrdio da Narod i pravda podržava "prvorangiranog" za novog sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.
Na pitanje novinara da li će NiP podržati Marina Vukoju, Konaković je odgovorio kratkim "da", a zatim i obrazložio mišljenje.

"Provedena je jedna ozbiljna procedura - komisija u kojoj je bilo troje političkih predstavnika i dvoje iz pravosuđa. Ako se budemo izjašnjavali o ljudima sa njihove liste, mi ćemo podržavati prvorangiranog. Smatramo da je to jedna čista procedura", kazao je Konaković.

On je podržao stav Nermina Nikšića u kojem kaže da je jučerašnja odluka Ustavnog suda BiH pokazala da imenovanje Vukoje ne bi utjecalo na odluke.

"Sve su maske pale, ne samo na ovoj priči, nego na svim drugim, ali smo na to navikli. Navikli smo na tu destrukciju od ljudi koji gube vlast, jer imaju razlog za destrukciju", poručio je Konaković.

Dodaje da kao odgovor na optužbe za izdaju imaju više dokaza iz dosadašnjeg rada o tome da je njihova politika dobra i korisna.

"Pred nama je nekoliko dokaza koje ćemo prezentirati, a koji kažu da se isplati praviti neke kompromise, a zbog toga smo napadani", naveo je.

Kao pozitivne primjere funkcionisanja nove vlasti naveo je usvojen program reformi te uvećanje budžeta i spremnost da isti bude usvojen mnogo ranije nego prethodni.

Na kraju se još jednom osvrnuo na imenovanje Ustavnog sudije BiH.

"Što se NiP-a tiče nikakav problem nemamo sa izborom sudija", zaključio je.