Razgovor s ambasadorima
125

Konaković: Potrebno je intenzivirati aktivnosti na zagovaranju otvaranja pregovora

A. Ku.
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković održao je online sastanak sa ambasadorima BiH akreditiranim u zemljama članicama EU i šefom Misije BiH pri EU.

U fokusu sastanka bila je tema o otvaranju pristupnih pregovora EU s BiH, koja se očekuje narednog mjeseca.

Učesnici online sastanka izvijestili su ministra Konakovića o dosadašnjim aktivnostima kada je riječ o lobiranju, zagovaranju i promicanju informacija o napretku BiH na putu ka EU u državama članicama Unije u kojima su akreditirani.

Konaković je tom prilikom naglasio da je riječ o zadnjoj rundi razgovora na iznimno važnom europskom putu za BiH, uoči martovskog Izvještaja Evropske komisije u kojem bi se trebao prepoznati napredak koji je naša zemlja postigla nakon čega bi uslijedila preporuka

Evropskom vijeću da donese odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH. Izrazio je nadu da ćemo se svi u narednim sedmicama posvetiti radu i aktivnostima kako bismo postigli dugo očekivani cilj u procesu europskih integracija.

Tokom sastanka informirao je ambasadore o svojim susretima na najvišem političkom nivou sa ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU i predsjednicom Evropske komisije te dao instrukciju ambasadorima da ulože dodatne napore u zemljama prijema kako bi stav Evropskog vijeća u martu bio pozitivan za BiH.

Sastanku su se odazvali svi ambasadori BiH u zemljama članicama EU što jasno pokazuje zajedničko opredjeljenje u našoj zemlji za evropski put.