Pritužbe građana
27

Konaković: Postoji mogućnost povlačenja odluke o poskupljenju grijanja u KS

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković rekao je za Klix.ba kako zbog pritužbi građana postoji mogućnost da bude povučena odluka o retroaktivnom poskupljenju grijanja u KS.

"Nakon reakcije velikog broja potrošača, mi smo danas pripremili zaduženje za Toplane i nezavisno stručno tijelo koje po zakonu priprema odluke za Vladu KS i koje je pripremilo odluku koja je već donesena, da analiziraju primjedbe potrošača te da Vladi daju odgovor da li je retroaktivno poskupljenje bilo moguće", rekao je Konaković.

On je istakao da će Vlada KS ponovo korigovati cijenu ako ustanove kako postoje određeni problemi pravne prirode. Kako kaže, do umanjenja cijene za uvećani iznos doći će već na narednom računu.

"Nakon toga će do poskupljenja doći u septembru. Gledano s aspekta poskupljenja, mi tu uopće ne trebamo trošiti riječi. Plin je poskupio za 13,5 posto i grijanje u Toplanama mora poskupjeti", kazao je Konaković.

Dodaje da Vladi KS nije potrebna cijela priča koja je u domenu politizacije, isto kao ni podnošenje apelacije Ustavnom sudu FBiH.

"Nećemo dozvoliti da dođe do toga. Izvršit ćemo korekciju iako će ljudima biti teže, ali će to biti ispravnije. Računi će od septembra biti uvećani za više od 8,3 posto. Analiza nezavisnog stručnog tijela pokazat će za koliko će to biti", rekao je Konaković.