BiH
131

Konaković pisao Samardžiji: Riješite problem gužve na putu prema Bjelašnici

Piše: Er. M.
Elmedin Konaković (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Elmedin Konaković (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković pisao je gradonačelniku Istočnog Sarajeva Nenadu Samardžiji od kojeg je tražio da svojim autoritetom pomogne u rješavanju gužve na putu prema Bjelašnici.

Konaković je u pismu podsjetio Samardžiju da u zimskom periodu veliki broj građanki i građana Kantona Sarajevo posjećuje Olimpijske planine Bjelašnicu, Igman i Jahorinu, te da su se te posjete posebno intenzivirale u posljednjih mjesec dana zbog povećane zagađenosti zraka u KS.

Premijer Kantona Sarajevo naveo je da su s tim u vezi dobili veliki broj poziva sugrađana koji se žale na velike gužve u saobraćaju uzrokovane primarno saobraćajnom signalizacijom, odnosno semaforom iz pravca Bjelašnice ka Sarajevu koji je postavljen na raskrsnici na Dobrinji (Sarajevo, prema aerodromu-Lukavica).

"Naime, na navedenom semaforu crveno svjetlo traje mnogo duže od zelenog, a s obzirom na to da se u popodnevnim satima sa Bjelašnice vraća na hiljade vozila stvaraju se kolone duge i po nekoliko kilometara", napisao je Konaković.

On je u pismu zamolio Samardžiju da u okivru svojih nadležnosti poduzme sve radnje kako bi otklonio problem građana Sarajeva, ali i Istočnog Sarajeva kojim također nastale gužve stvaraju probleme u svakodnevnim aktivnostima.

Konaković je kazao da raste pritisak na Vladu KS da se semafori postave i na putu prema Jahorini kao eventualni odgovor na ovaj problem.

"U veoma korektnom razgovoru dobio sam obećanje da će gradonačelnik poduzeti potrebne mjere da se problem riješi iako je nadležnost Direkcije za ceste koja nije u sastavu Općine Istočno Sarajevo", saopćio je Konaković.

On je zaključio da je sa Samardžijom razgovarao o još nekim projektima koje bi Vlada KS i općina Istočno Sarajevo mogli realizovati zajedno.

"Mnogo je korisnija za sve građane politika dijaloga od politike inata i nadam se da svi na isti način razmišljamo", stava je Konaković.