Principi, a ne matematike
840

Konaković: Otvoren je prostor za novu vlast u KS, potpuno drugačiju nego ranije

D. Be.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Nakon informacije da je Naša stranka inicirala sastanak na kojem će biti pokrenuti razgovori o formiranju vlasti na nivou Kantona Sarajevo bez SDA, predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković za Klix.ba je kazao kako je upoznat s navedenim i da je spreman na pregovore.

"I mi smo dobili informaciju da će stranke lijevog centra imati sastanak u petak. U tom drugom dijelu razgovora, iduće sedmice, odnosno nastavka pregovora nagovijestili smo jedni drugima da ćemo sjesti i početi ozbiljnije razgovore o formiranju Vlade Kantona Sarajevo", rekao je Konaković.

On naglašava da bi iduće sedmice za isti stol trebali sjesti svi oni koji imaju namjeru učestvovati u jednoj potpuno drugačijoj političkoj utakmici od dosadašnjih.

NiP ima svoje uslove

"Otvorili bismo konkretne razgovore o otvaranju procesa koji bi trebali započeti odmah nakon službenog potvrđivanja novog skupštinog saziva", otkriva bivši premijer Kantona Sarajevo.

Lider NiP-a ističe da bez obzira šta god ko zagovarao njegova politička opcija i dalje ima svoje uslove.

"To je zakon o porijeklu imovine nosilaca javnih funkcija, zakon o stranačkom zapošljavanju i nepotizmu, uredba o dvostepenom nadzoru javnih nabavki... Imamo ideje koje smo spremni prezentirati i raditi na reorganizaciji rada Vlade KS. Već smo nagovijestili Ministarstvo za mlade, obavezno insistiramo na usvajanju Zakona o lokalnoj samoupravi koje bi općine uključio u ono što im je ustavna nadležnost. Dakle, briga o komunalnim preduzećima tako da bismo insistirali da holding bude odmah predmet naših dogovora, koji bi objedinio komunalna preduzeća. Tu su i pregovori o spajanju ili razdvajanju još nekih ministarstava", kazao je Konaković.

Konaković naglašava da će Narod i pravda razgovarati na navedenim principima, a ne na matematikama i podjelama resora.

"Podjele tipa meni dva, tebi tri nas ne zanimaju. To je koncept naših razgovora koje očekujemo da će se desiti naredne sedmice sa predstavnicima Naše stranke, SDP-a, DF-a, Saveza za bolju budućnost i NBL-a Ibrahima Hadžibajrića. Svi oni su glasno izrazili stavove da sa SDA neće koalirati, kao i mi. Otvorio se prostor da se na drugačijem konceptu napravi nova vlast koja će biti potpuno drugačije od onoga što se do sada dešavalo."

SDA ima vremena da formira vlast

Na pitanje da li očekuju opstrukcije iz SDA pri formiranju vlasti bez njih, Konaković odgovara da SDA i dalje ima vremena da formira vlast.

"Podatak da s njima niko nije spreman razgovarati o uspostavi vlasti možda dovoljno govori. I njih ćemo pozvati da budu konstruktivni, da podržavaju dobre stvari u Kantonu Sarajevo. Ako mogu napraviti Vladu u KS neka naprave, imaju još vremena. Da li će pronaći koalicione partnere kao stranka s najvećim brojem glasova, to ne znamo. Mi to sigurno nismo i to je jasno."

Za kraj razgovora Konaković je kazao da je sada najvažnije u fokus staviti formiranje novih kantonalnih vlada kako građani BiH ne bi trpili političke igre na višim nivoima koje je najavio lider HDZ-a Dragan Čović.