BiH
57

Konaković održao predavanje o izazovima visokog obrazovanja

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković danas je na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu održao predavanje na temu "Šanse i izazovi tranzicije visokog obrazovanja u Kantonu Sarajevo“.

Konaković je istakao da Vlada KS u visokom obrazovanju vidi veliku šansu i potencijal za razvoj, u saradnji s akademskom zajednicom, te izrazio zadovoljstvo što mu je data šansa da na njegovom matičnom fakultetu danas prezentira rad Vlade KS koja radi na propisima i zakonu o visokom obrazovanju.

"Mladima je to jako bitno, jer oni kroz proces formalnog obrazovanja vide svoju šansu za budućnost", istakao je on.

Po njegovim riječima, danas su najveći izazovi postaviti realne standarde u skladu s mogućnostima Kantona Sarajevo i Univerziteta Sarajevo, te da ima prostora za unapređenje i komunikaciju tržišta rada s Univerzitetom, upisnom politikom, s pozicijom standarda studenata u KS-u.

Također, ima prostora i za otvaranje privatnih fakulteta, ali Konaković je naglasio da neće dozvoliti pojavu nekvalitetnih institucija koje sigurno ne mogu imati kvalitet kojega ima UNSA.

Podsjetio je da Vlada KS godišnje izdvaja oko četiri miliona KM za finansiranje sporta.

Nakon predavanja premijera Konakovića, upriličena je i promocija knjige "Dizajniranje savremenog kondicionog treninga“, grupe autora Izeta Bajramovića, Slavenka Likića, Gordane Manić i Amela Mekića, a recenzenti knjige su Izet Rađo, Patrik Drid i Sergej Ostojić.

"Ovo je jedna od najboljih knjiga na ovim prostorima a koja će poslužiti studentima, trenerima, vrhunskim sportašima i čivatom svijetu, te se nada da će pomoći daljem napretku sporta u BiH", kazao Patrik Drid, recenzent knjige.

Jedan od autora knjige, Amel Mekić, kaže da je u knjigu uloženo 25 godina praktičnog iskustva nauke i svih autora, a jednostavnost pristupa informacijama olakšat će čitateljima da lakše razumiju tajne sportskog treninga.

"Koncepcijski knjiga ima tri bazna poglavlja, trening izdrživosti, snage i brzine, a obratili smo pažnju i na trening mladih i trening osoba u trećoj životnoj dobi kako se vodi kondicioni proces vrhunskih sportista", rekao je Slavenko Likić.