Nove uprave
726

Konaković odgovorio SDA: Najavili smo smjene onih koji misle da stranke vladaju preduzećima

Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Nakon što se kantonalni ogranak SDA u Sarajevu oglasio povodom neusvajanja velikog broja finansijskih izvještaja javnih preduzeća, kritikujući vladajuću Šestorku da želi sve smijeniti, stigao je i odgovor lidera stranke Narod i pravda Elmedina Konakovića.

Konaković, koji je i predsjedavajući Skupštine KS je kazao da je suštinska razlika između SDA i Šestorke ta što SDA smatra da se preduzećima vlada, a ne upravlja.

"Najavili smo resetovanje sistema u kojem se preduzecima 'vlada'. To podrazumijeva smjene velikog broja onih koji misle da je normalno da stranke ta preduzeća posmatraju kao svoje vlasništvo, u ista zapošljavaju i tendere dodjeljuju svojim članovima i rodbini. Čak i dio dobrih i poštenih ljudi u upravljačkim strukturama misli da je to ispravno", kazao je Konaković.

Kazao je da nije tajna da će stranke Šestorke podijeliti odgovornost za imenovanje novih upravljačkih struktura.

"Tačno će se znati ko je odgovoran za koje preduzeće. Narod i pravda će svoje kadrove i dalje birati na isti način, neke iz redova svog članstva i simpatizera, a vrlo često i kadrove koji vjerovatno nisu ni glasali za nas, a eksperti su i dobri kadrovi za određene oblasti. Vrlo brzo će biti moguće uporediti ova dva sistema. Istine radi, juče je Šestorka podržala izvještaje JU 'Muzej Alija Izetbegovic', 'Kamerni teatar 55', kadrova koji su delegirani od stranaka van Šestorke. Ne 'vlada' se, upravlja se, a odgovornost je prema građanima čija je to imovina, ne prema strankama i lokalnim 'šerifima', istakao je Konaković