Reakcija na ostavku
1.3k

Konaković: Od ove Vlade Kantona Sarajevo oporavljat ćemo se duže nego od korone

B. R.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednik Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković se oglasio nakon što je ministar zdravstva Kantona Sarajevo Rusmir Mesihović (DF) podnio ostavku na tu funkciju. Kao i njegovi koalicioni partneri Naša stranka (NS) i Socijaldemokratska partija (SDP) komentarisao je rad kantonalne Vlade.
Konaković je komentar objavio na svom Facebook profilu.

"Zbog ove Vlade se trgovalo državom. Uzimali ministarstva da 'namire' partnere koji će isporučiti 18 ruku u Sarajevu. I isporučili su. Startali bez plana i vizije, uletili u koronu i vjerovatno svi u Vladi zažalili što su uopće pristali da budu njen dio", napisao je.

Tvrdi da je u malo više od stotinu dana rada aktuelne Vlade, kako je naveo, odustalo ili je iz kombinacija izbačeno šest ministara.

"Prilikom imenovanja shvatili da nema Hrvata u Vladi pa su na pauzi jednom ministru naložili da se drugačije izjasni", podsjetio je.

Osvrnuo se na kadrovska rješenja i stanje u zdravstvu u Kantonu Sarajevo.

"Pleho (op. a. zastupnik BOSS-a Haris Pleho u kantonalnoj Skupštini) dobio Dom zdravlja, Peca (op. a. zastupnik SBB-a Fahrudin Pecikoza u kantonalnoj Skupštini) dobio Turističku zajednicu. Za početak. Danas otišao Mesihović. Put pacijenta jasan, pare za KCUS, a posao Općoj bolnici u koju je hvala Bogu došao Ipe (op. a. direktor Opće bolnice "Abdulah Nakaš" Ismet Gavrankapetanović)", istakao je Konaković.

Tvrdi da sarajevski hoteli još čekaju na novčanu pomoć od kantonalne vlasti, a da se objekti zatvaraju.

"Ekonomija na koljenima. Oporavljat ćemo se od ove Vlade duže nego od korone. 'Petak 13' je humoristička serija za sve što su nam prezentirali 'moralni koncepti' i što nas zovu radikalima. Sreća pa nas drži ANP i NATO na Drini, barem to. Bez konkurencije su najgore Vlada u historiji Kantona. Bez konkurencije", ocijenio je predsjednik NiP-a.

Ranije su iz Naše stranke poručili da je Vlada Kantona Sarajevo "pred kolapsom", dok su iz SDP-a naglasili da se kantonalna vlast "raspada".