Nakon kritika
189

Konaković o Povorci ponosa: Sarajevo je civilizacija, znamo za šta nikad nećemo glasati

Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda, često je kritikovan, a najčešće je to radio kadar SDA, koji je želio naglasiti da se Konaković građanima prdstavio kao zagovornik tradicionalnih vrijednosti, a da je ustvari Šestorka u kojoj učestvuje dozvolila Povorku ponosa. Konaković detaljno odgovara i pojašnjava za šta nikada neće glasati.

"Suzdržavao sam se od bilo kakvog komentarisanja u danima koji su prethodili sigurnosno rizičnom, a neizbježnom vikendu iza nas. Suzdržavao sam da reagujem na sramotna ismijavanja i izvrgavanja ruglu tradicionalne porodice, navođenju devijacija, nasilja i zlostavljanja kao normi tradicionalnog i beskompromisnom vrijeđanju i ljudskih i porodičnih i vjerskih osjećanja svih koji vjeruju u institut porodice kao takve. Tolerancija mnogih zagovornika 'parade na kojoj se traži tolerancija' počinjala je i završavala na onome što oni smatraju ispravnim. Nisu davali pravo na drugačije mišljenje i svako neslaganje sa svojim stavovima su verbalno vrlo agresivno napadali", kazao je Konaković.

Poručio je da je Sarajevo jače od svega toga te da Ustav garantuje pravo na jučerašnje okupljanje.

"Sarajevo je glavni grad države čiji su pripadnici MUP-a i specijalne policije ovaj vikend cijelom svijetu (iz kog svako malo dolaze slike nasilnih protesta) održali lekciju kako se profesionalno i bez ijedne greške osiguravaju skupovi visokog rizika. To je Sarajevo", smatra Konaković.

Potom je naglasio ko je ustvari Narod i pravda s obzirom na to da su, kako kaže, često napadani i da su okarakterisani kao suorganizatori povorke.

Da, u programskoj (ne ideološkoj) smo koaliciji s nekim strankama koje su bile otvoreni promotori ove povorke. Veže nas 300 mjera i 29 principa kojim se vraća povjerenje u institucije i popravljaju uslovi života našim građanima. 300 mjera i 29 principa kojim se svakim danom vraća po zrno pravde u ovaj urušeni sistem, mjera i principa koji su zakrpa za rupe u ovom našem brodu koji brzo tone ka dnu.

"Narod i pravda je ustala protiv sistema u kojem korumpirana tužilastva i sudovi štite i kriju ubice naše djece, štite političare koji su počinoci teških krivičnih djela, u kojem se takvi tužioci nagrađuju boljim pozicijama. Ustali smo protiv sistema u kojem tajkuni ne plaćaju ni komunalne usluge, a bogate se od budžetskih para. Protiv smo sistema u kojem se zapošljavaju podobni i nesposobni, a naša pametna djeca odlaze iz domovine. Ustali smo iz komoditeta svojih funkcija i ušli u borbu da svi građani ove zemlje imaju jednaka prava pred zakonom i u ostvarivanju svih egzistencijalnih potreba. O povorci kad je riječ, javno smo se protivili kad to skoro niko nije smio. Protiv smo svakog oblika diskriminacije", smatra Konaković.

Suzdrzavao sam se od bilo kakvog komentarisanja u danima koji su prethodili sigurnosno rizicnom, a neizbjeznom vikendu...

Posted by Elmedin Dino Konakovic on Monday, September 9, 2019
Ipak, kazao je da je Narod i pravda i protiv povorke i svake vrste promocije seksualnih opredjeljenja.

"Nikada ruku nećemo dići za zakone kojima se LGBTQ uvodi u obrazovanje, u kojima djeca sama sebi biraju spol, u kojima se tinejdžerima nude opcije promjene spola, u kojima se legalizuje brak istospolnih zajednica i sl. A dobro znamo da su to neki već pokrenuli na višim nivoima vlasti. O tim se krupnim temama trebaju na referendumu izjasniti građani ove zemlje. To ne smije biti diktat EU ili međunarodne zajednice. Samo većinski stav građana ove zemlje ćemo poštovati. Na učesnike skupa niko ni glas nije podigao. Još jednom su građani Sarajeva održali lekciju iz tolerancije onima koji su nijemo posmatrali dok nas ubijaju, pale nam ognjišta i dok nas raseljavaju", istakao je između ostalog Konaković.