Kratak rok
132

Konaković: Nimalo lagan sastanak, ali ćemo pokušati naći rješenje na parlamentu

S. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković nakon današnjeg sastanka Trojke, HDZ-a i SNSD-a rekao je da treba učiniti maksimum da se dođe do dokumenta o Izbornom zakonu koji bi bio produkt domaćih političara.
Konaković je na početku izlaganja rekao da ono što kaže Nermin Nikšić, koji se obratio javnosti prije njega, da uvijek treba smatrati zvaničnim stavom Trojke. Predsjednik SDP-a je tako kazao da će u Parlamentu BiH biti upućen Izborni zakon, koji će biti dogovor lokalnih vlasti.

Konaković je kazao također da su imali jako težak sastanak.

"Nimalo lagan, mi još uvijek imamo suprotne stavove po različitim pitanjima. Ali još uvijek imamo svijest da domaći politički akteri moraju učiniti maksimum napora da se riješe ova aktuelna pitanja. Izborni zakon je jedan od najaktuelnijih, ali i druga koja nam stoje na stolu", kazao je Konaković.

Dodao je da je imaju jako malo vremena i da je sutra sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

"Na kojoj bi trebalo, na tragu ovih današnjih razgovora, pokušati naći jedan takav zaključak ili rješenje, da učinimo maksimum napora da u nekom kratkom roku, sedam do deset dana, prije raspisivanja izbora imamo dokument koji će biti produkt dogovora domaćih političara", kazao je Konaković.

Osim toga, rekao je da je danas drugačiji ambijent u Bosni i Hercegovini jer se domaći akteri uspjevaju dogovoriti oko veoma teških pitanja.

"Zaslužili smo tu vrstu nagrade, da se vrijedi dogovarati, zvaničnim stavom Brisela, da BiH ulazi u taj voz koji vodi ka evropskim integracijama", rekao je Konaković.