Bez kontrole nad CIK-om
70

Konaković nakon ispravki izbornog zakona: "Ako je Schmidtova odluka, ne znači da je dobra, ali poštujem"

B. H.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (NiP) reagovao je na posljednje ispravke izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.
"Nije baš muštuluk. Katastrofalan je ovaj CIK, ja i dalje mislim da je to političko tijelo sastavljeno od bivših savjetnika, političkih funkcionera, ne mislim da ako je to Schmidtova odluka da je dobra odluka, ali poštujem odluke", kazao je Konaković.

Dodao je kako "nema šta problematizirati", da je sve legalno.

"Kako kažu, veži konja gdje ti aga kaže. Nisam sretan, ali ćemo učiniti sve da maksimalno zaštitimo izborni proces. Taj CIK bira članove biračkih odbora. Imam određene sumnje zbog svih propusta ovog istog CIK-a u prošlosti", dodao je Konaković.

Podsjećamo, Schmidt je u ispravkom zakona spriječio vladajuće stranke da preuzmu kontrolu nad Centralnom izbornom komisijom BiH odmah nakon lokalnih izbora.

Prema izvornoj odluci visoki predstavnik je nametnuo odredbe prema kojima bi članovima CIK-a koji napune 65 godina istekao mandat. To znači da su već sada van mandata članovi CIK-a Suad Arnautović i Jovan Kalaba. Osim toga, Ireni Hadžiabdić je već istekao mandat.

To bi značilo, da bi umjesto njih troje, vladajuća koalicija je već naredne godine mogla imenovati troje članova CIK-a, što znači da bi, uz glas aktualnog člana CIK-a Vlade Rogića (HDZ), SNSD, HDZ, SDP, NiP i Naša stranka bi mogli de facto preuzeti kontrolu nad Centralnom izbornom komisijom