Nakon razgovora u Mostaru
126

Konaković najavio sastanak s opozicijom o izbornoj reformi: Prvo izmjene Ustava BiH, a onda Predsjedništvo

N. V.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
U Mostaru je jučer održan sastanak predstavnika Trojke i HDZ-a na kojem je razgovarano o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Jedan od učesnika pregovora bio je i lider NiP-a Elmedin Konaković koji kaže da su izmjene Ustava BiH uslov za izborne reforme što znači da izmjene samo za Predsjedništvo BiH nisu opcija.

Konaković je danas za BHRT pojasnio kakva su stajališta koalicionih partnera iznesena jučer ističući da je Draganu Čoviću prioritet biranje u Predsjedništvu BiH, ali ističe da ne pristaju na takva parcijalna rješenja za Izborni zakon.

"HDZ ima svoj imperativ i svoje viđenje rješenja cjelokupne situacije koje se najviše tiče pitanja izbora člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, rješenja koja su u Neumu provejavala. Ako gledamo parcijalno, teško možemo razmišljati o bilo kakvim rješenjima", kazao je Konaković.

Zatim je iznio stajalište Trojke o tome na koji način se mogu dogovoriti o izbornoj reformi sa HDZ-om te je poručio da će o rješenju razgovarati i sa opozicionim parlamentarnim strankama.

"Mi smo stava da se mora krenuti s izmjenama Ustava jer u sklopu izmjena Izbornog zakona za nas je imperativ rješenje presuda međunarodnih sudova i otklanjanje najveće diskriminacije na prostoru Evrope i svijeta, a to je da građani BiH ne mogu biti kandidati za člana Predsjedništva svoje zemlje, a onda bi u narednim danima/sedmicama trebalo pozvati i opoziciju da o tome porazgovaramo i vidimo da li su moguće te izmjene Ustava. Onda se možemo vratiti na neka konkretna rješenja po pitanju i članova Predsjedništva BiH", poručio je on.

Jučer nakon sastanka je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić nagovijestio da je na stolu i mogućnost izmjene samo Izbornog zakona BiH, a ne i Ustava, što je prijedlog HDZ-a. On je kazao: "Čuli smo jedan prijedlog HDZ-a koji se dosta razlikuje od dosadašnjeg i koji je dosta konkretan. Naravno, i mi smo imali svoje stavove i prijedloge; sada je podijeljeno mišljenje da li ćemo ići u izmjene Izbornog zakona koje će podrazumijevati izmjene ustava što je nekakva naša pozicija, ali i HDZ-a; ili ćemo morati mijenjati samo izborni zakon bez ustava".

Jasno je da izmjene samo Izbornog zakona BiH, a ne i Ustava ne bi donijele provedbu Evropskih presuda za ljudska prava, što su ranije predstavnici Trojke isticali kao prioritet, tačnije time su opravdavali to što su se izmjene Izbornog zakona BiH našle u koalicionom sporazumu.

Konaković je današnjom izjavom potvrdio da su presude iz Evrope i dalje prioritet Trojke, što bi značilo da se mora ići i u izmjene Ustava BiH.