Konferencija NiP-a
0

Konaković kritikovao Vladu FBiH: Jedino što funkcioniše su nameti građanima

S. Š. U.
Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković (Foto: D. S./Klix.ba)
Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković (Foto: D. S./Klix.ba)
Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković na današnjoj konferenciji za medije Sarajevu govorio je o temama političkih i ekonomskih izazova sa kojima se BiH suočava te predstavio nova pojačanja stranke.

Javnosti su na konferenciji objavljena i imena novih članova Naroda i pravde (NiP) među kojima je i Ahmet Sejdić, ratni komandant 1. višegradske brigade.

"Na lokalnim izborima bio sam na Drini sa NiP-om i sa predstavnicima Trojke. Gdje to ja mogu da doprinesem, to je u resoru šumarstva, da se donese Zakon o šumama na nivou države i taj resurs je šansa za sve generacije, ne samo našu. Jačanje jedinstva bosanskih snaga u odbrani, da se dakle brane prava državljana BiH i naše domovine bez obzira na to ko je sa suprotne strane", kazao je Sejdić.

Ahmet Sejdić, ratni komandant 1. višegradske brigade (Foto: D. S./Klix.ba)
Ahmet Sejdić, ratni komandant 1. višegradske brigade (Foto: D. S./Klix.ba)

Smatra da bi svoj doprinos mogao dati kada su u pitanju uređenje boračkih prava te rad namjenske industrije.

"Zašto NiP? Meni je važan bosanski pristup a to sam vidio da u NiP-u imaju, naglašen bosanski pristup. Povjerenje po djelima od kojih sam neka i sam osjetio. Bit ću direktniji, u postupku koji se protiv mene vodio za navodni ratni zločin, od početka do kraja, do donošenje pravosnažne presude ja sam imao podršku od predsjednika Konakovića koji je sazvao prvu pres konferenciju. To je mene dojmilo i bilo izuzetno bitno. To nisam dobio od SDA. Nisu me nazvali, koga sam branio? Državu. Ko je predstavlja? Oni koji su na vlasti", zaključio je Sejdić.

Na drugom dijelu konferencije Konaković je govorio o političkim i ekonomskim izazovima sa kojima se BiH susreće.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Zaokupljeni drugim velikim temama moramo se podsjetiti da je lanac poskupljenja isključivo posljedica neefikasne državne i federalne vlasti", istakao je Konaković naglašavajući da država na krizu nije adekvatno reagirala posebno u odnosu na izmjene zakona kada je riječ o akcizama zbog blokada u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Smatra kako vlade nisu poduzele niti jedan preventivan čin u vezi sa ekonomskom krizom te kako će NiP sačekati još nekoliko mjeseci kada smatraju da će ući u vlast te napraviti konkretne korake.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Govoreći o aktuelnim krizama, Konaković je istakao kako se čini sve kako bi se kompanija Ginex uništila te on nije znao da se to događa.

"Svi ključni parametri pokazuju da Unix Ginex posluje izuzetno dobro, a protekla godina je sigurno najbolja u sedamdesetogodišnjoj historiji postojanja ove kompanije. Unis Ginex zapošljava više od 700 radnika, prošle godine je povećao promet za 53,1 posto, imao je milionsku dobit, ima sigurno i stabilno tržište za naredni period. Potpuno je jasno da je to zdrava kompanija koja je vitalna za cjelokupan Bosansko-podrinjski kanton i Grad Goražde. Direktno i indirektno od Unis Ginexa živi skoro polovina stanovnika ovog kantona", poručuju iz Naroda i Pravde", poručili su ranije iz NiP-a.

Kazao je i kako nije znao da postoji kompanija u državnom vlasništvu koja se bavi šumarstvom dok nije upoznao Ahmeta Sejdića koji ga je upoznao sa njenim radom, da je to državna kompanija koja živi u vakumu i posluje pozitivno.

Govorio je o neuspješnoj prodaji Fabrike duhana Mostar kao i o prodaji Fabrike duhana Sarajevo tokom kriminalne privatizacije ovog nekadašnjeg privrednog giganta, a govoreći o Ginexu naglasio je kako veliki broj porodica u Goraždu živi radeći u ovoj fabrici te da ona mnogo znači svim stanovnicima ovog bh. grada.

"Džindić i Novalić imaju svoje firme koje posluju sa državnim firmama", kazao je Konaković.

Predsjednik NiP-a govorio je i o ostalim javnim preduzećima u BiH te naveo kako smatra da je "vogošćanska SDA dovela BH Telecom na nivo da gube primat na tržištu u BiH".

Istaknute su i razlike između političkih opcija koje trenutno čine vlast u Federaciji BiH i inicijative koje je NiP uspješno realizirao u Kantonu Sarajevo poput javnog registra zaposlenih u institucijama.

"Nermin Muzur i ja smo nekoliko puta podnosili inicijativu Vladi FBiH da se objave registri gdje ko radi, kolika mu je plata i kada je zaposlen. Federalna vlada na to šuti", kazao je Konaković.

Na konferenciji je govorio o zainteresiranosti NiP-a za pozicije u Vladi FBiH. Također je istakao da razvoj ekonomije koji se događa za vrijeme vodstva trenutnog sastava federalne vlade nije posljedica uspješnog razvoja.

"Jedino što funkcioniše su nameti građanima BiH, napuhani budžeti su posljedica zavlačenje ruke u džepove građanima a ne nekog razvoja ekonomije", istakao je na kraju konferencije Konaković.

Dodao je kako je čuo da se članovi vladajućih struktura nazivaju "begovima" te upitao da li to onda građane čini kmetovima.