Susret u Sarajevu
420

Konaković, Kojović i Nikšić na sastanku s Palmerom i Nelsonom: Raduje američki interes za BiH

D. Be.
Sastanak u Sarajevu (Foto: Klix.ba)
Sastanak u Sarajevu (Foto: Klix.ba)
Specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmer i američki ambasador u BiH Eric Nelson sastali su se danas u Sarajevu sa liderima stranke Narod i pravda Elmedinom Konakovićem, Naše stranke Predragom Kojovićem i SDP-a Nerminom Nikšićem.

Konaković je za Klix.ba potvrdio susret u Sarajevu na kojem se razgovaralo o aktuelnim dešavanjima u BiH, ali i o izazovima koji predstoje.

"U sklopu posjete Matthewa Palmera Bosni i Hercegovini ranije smo dogovorili sastanak na koji smo poziv dobili Kojović, Nikšić i ja. Teme su bile budućnost BiH, predstojeći izbori s akcentom na izbore u Mostaru. S aspekta nas kao političkih predstavnika raduje nas svaka zainteresiranost američke administracije za dešavanja u BiH, a tome sada svjedočimo", rekao je.

Lider NiP-a ističe da se osjeti kada SAD pojača interes na ovom prostoru i odmah se osjeti određena vrsta ohrabrenja za procese koji su pred nama.

"Razgovarali smo o nekim stvarima koje su se desile, zahvalili se na podršci američkoj administraciji Vladi u KS koju smo vodili. Sjećamo se da je Palmer svojevremeno pred američkim Senatom govorio o tom primjeru kao jedinom svjetlom. Mi smo se kao Četvorka stavili na raspolaganje za svaki vid saradnje s Ambasadom SAD-a, ambasadorom Nelsonom, Palmerom i svim ostalim predstavnicima", dodao je.

Konaković je istakao da se razgovaralo i o prepoznatljivosti Četvorke da ističe borbu protiv korupcije i transparentnost u radu.

"Posebno je ohrabrenje poruka da tako i nastavimo. S ovim ljudima govorimo zaista zajedničkim jezikom. Govorili smo i o Antikorupcionom timu koji ima snažnu podršku Ambasade SAD-a, a koji je osnovan za vrijeme Vlade koju sam vodio i to je projekat koji je jedan od najboljih na prostoru BiH", zaključio je.

Palmer svoju posjetu BiH nastavlja sutra kada će posjetiti Mostar. Ranije danas je razgovarao sa članovima Predsjedništva BiH, delegacijama domova Parlamenta BiH te državnim i entitetskim premijerima.