BiH
278

Konaković i Mulabdić posjetili hrabre policajce koji su učestvovali u hvatanju kriminalaca iz Vogošće

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković sa ministrom MUP-a KS Vedranom Mulabdićem obišao je Upravu policije i razgovarao sa policijskim službenicima koji su učestvovali u akciji hvatanja kriminalne grupe koja je opljačkala objekat Amko Komerca u Vogošći.

"Sigurnost naših građana je jedan od primarnih zadataka sistema kojim upravljamo. Vaš posao je da na terenu uradite sve što je moguće kako biste zaštitili njihove živote i imovinu. Radite jedan od najtežih i najodgovornijih poslova i svakodnevno ste izloženi riziku da i vaš život bude ugrožen. U zadnjoj akciji ste pokazali da vas ni pljačkaši naoružani dugim cijevima nisu uplašili ni pokolebali u obavljanju vaše dužnosti. Na tome vam čestitam i u ime svih građana Kantona Sarajevo se zahvaljujem", kazao je premijer Konaković.

Konaković je dodao da je u prvih 15 mjeseci rada ove vlade izdvojen novac za nabavku opreme i naoružanja, za prijem novih 130 policajaca, za kupovinu novih automobila i nabavku novih radara, a sve to kako bi se popravila sigurnosna situacija u gradu.

"Izražavamo punu podršku vašim aktivnostima i još ćemo jače i odlučnije u svakom segmentu stajati iza vas koji ste prvi bedem odbrane od kriminala u našem gradu. Svjedoci smo da ovaj sistem nije bio pravedan prema policiji u našoj bliskoj prošlosti, u nekim akcijama dešavalo se da pošteni policajci ostaju čak i bez posla zbog obračuna sa kriminalcima. Neće se nikad više desiti ta famozna 'decertificiranja' policajaca koji pošteno rade posao. Vaš zadatak jeste da budete servis i pomoć našim građanima, da budete pravedni i ljubazni prema njima, ali da istovremeno budete vrlo oštri prema svima koji ugrožavaju sigurnost našeg grada. Kao čovjeku, žao mi je što je došlo do smrtne posljedice u zadnjoj akciji, ali to nije bio vaš izbor, vi ste branili svoje živote i živote naših građana. Nadam se da će ovi mladi ljudi koji su odabrali put kriminala, udomaćili se u pljačkama i upotrebi vatrenog oružja, počeli su šetati i sa dugim cijevima po gradu, shvatiti da sa druge strane stoji organizovan sistem koji će se tome snažno suprotstaviti," kazao je na kraju Konaković.

Ministar Mulabdić najavio je da će u okviru svojih nadležnosti i u skladu sa procedurama adekvatno nagraditi ove hrabre momke, zbog kojih, kako je rekao, osjeća posebnu čast i ponos jer ih predvodi.

"Vi ste sigurno uzor svim sadašnjim i budućim generacijama policajaca i vaša hrabrost je putokaz svima koji ovom profesijom žele časno da se bave. Naš posao je težak, rizikujemo svoje živote i ovaj posao ne može raditi svako. Mi šaljemo poruku da kriminalne strukture treba da se plaše organa reda", dodao je ministar Mulabdić.

Načelnik sektora Mevludin Halilović nije krio zadovoljstvo i ponos što u svojim redovima policija ima ovako hrabre i profesionalne policijske službenike.

Podsjetimo, nakon oružane pljačke grupa kriminalaca se dala u bjekstvo te su tom priliko otvorili vatru na policiju. U razmjeni vatre jedan od pljačkaša je ubijen a trojica su uhapšeni.