Današnji sastanak
130

Konaković i Kasumović u Zenici razgovarali o oporezivanju kladionica i zagađenju zraka

E. M.
Konaković i Kasumović na sastanku u Gradskoj upravi Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
Konaković i Kasumović na sastanku u Gradskoj upravi Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković sastao se danas u Zenici s gradonačelnikom tog grada Fuadom Kasumovićem i razgovarao o potrebi oporezivanju kladionica i problemu zagađenja zraka.

"Konakovića sam zamolio da pomogne Zenici da naplati komunalne takse od kladionica. Ponovit ću, Poreska uprava s Ministarstvom finansija Federacije BiH opstruira ovaj grad s obzirom na to da je do sada na računu Zenice, samo za ovu godinu, moralo biti 4,2 miliona KM. Međutim, oni neće završiti posao", izjavio je Kasumović te dodao da ovdje "sistem vara svoje građane".

"Ako se to ne desi u narednom periodu, angažovat ću advokatski tim i tužiti Vladu FBiH za izgubljenu dobit koju je grad morao imati na svom računu", dodao je Kasumović.

Konaković je kazao kako su iz Kantona Sarajevo do sada davali verbalnu podršku Kasumoviću u procesu oporezivanja kladionica, ali da su i oni počeli poduzimati konkretne akcije.

"Uskoro ćemo imati dokumente kojima se rješavaju neke stvari i krećemo u borbu protiv ove pošasti. Šokiran sam činjenicom da Poreska uprava FBiH i ministrica Jelka Milićević, zapravo njom i nisam šokiran, jer štiti kladionice i kladioničare kao izvor prihoda njene stranke, ali da na ovakav način Vlada FBiH opstruira naplatu poreza, mislim da je to za sudski spor", kazao je Konaković.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Za sada još nije poznato koliko Kanton Sarajevo gubi od neoporezivanja kladionica, a Konaković je najavio nove propise vezane za tu djelatnost.

"Vidim da Kasumović nije imao podršku premijera koji je čak poslao apelaciju Ustavnom sudu kako bi zaštitio kladionice. Mi smo otkrili i to je za nas šokantno, kako kladionice mogu biti u segmentu bankarstva i kontrolira ih Ministarstvo finansija koje HDZ godinama ne dozvoljava nikome. SDA u tome učestvuje, napast ćemo te propise i kao delegat u Domu naroda preuzeo sam obavezu da se postave ova neugodna pitanja. Kasumović neće biti sam", dodaje Konaković.

Kanton Sarajevo ima više načina borbe protiv neoporezivanja kladionica, a Konaković je dodao da je cilj apelirati na Ustavni sud na klasifikaciju ove oblasti koja ne može biti izdvojena od privredne i izbjegavati namete koji joj se prepisuju.

"Planiran je set mjera, prvo smo ih mislili udaljiti od škola i vjerskih objekata te bismo im tako smanjili prostor djelovanja, ali smo otkrili da u određenim segmentima privrede ima prostora da se uredi oblast. Želimo ih izmjestiti, ni na zapadu ih nema u centru grada, kockarnice neka se razvijaju u planinama i što dalje od škola", zaključio je Konaković.

O temi zagađenja zraka u Zenici i Sarajevu kazao je da mu je žao što napor gradonačelnika Kasumovića nije prepoznalo Gradsko vijeće.

"Zenica je već dobila studiju izvora zagađenja, a mi kasnimo i tek očekujemo takav dokument. Vijećnici su konkretnim planom i mjerama mogli riješiti ovaj problem u vezi sa zagađenjem zraka koji ima i Kanton Sarajevo", poručio je predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković.