BiH
266

Konaković i Džindić sa direktorima BH-Gasa, Sarajevogasa i Toplana o pojeftinjenju plina

Klix.ba
Razgovori o smanjenju cijene gasa za krajnje potrošače povod su današnjeg sastanka premijera KS Elmedina Konakovića i federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića sa direktorima i članovima uprave BH-Gas-a, Sarajevogasa i Toplana Sarajevo.

"Smanjenje cijene ovog ekološki najprihvatljivijeg energenta značajno će uticati na njegovo intenzivnije i rasprostranjenije korištenje od strane građana KS, što bi ujedno bio najbolji odgovor na aktuelni nivo zagađenja zraka u sarajevskoj kotlini", istakao je premijer Konaković.

Naglasio je da je Vlada Kantona Sarajevo uvela adekvatan sistem obrade cijene gasa za krajnje korisnike na način da svako smanjenje nabavne cijene ovog energenta, ali i njeno povećanje, po automatizmu omogućava korigovanje maloprodajne cijene ispostavljene prema potrošačima u KS, i time na najkonkretniji način odgovorio na pitanja menadžmenta „BH-Gas“-a iznesena u ovom smislu.

Ministar Džindić je zatražio od svih aktera ovog sastanka da pripreme konkretne prijedloge za maksimalno smanjenje cijene gasa prema građanima FBiH za naredni sastanak koji će se održati u sjedištu Federalne vlade, odmah nakon novogodišnjih praznika.

"Namjera nam je da od 01. januara naredne godine idemo sa maksimalno mogućim smanjenjem cijene ovog energenta prema građanima Federacije Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo", kazao je ministar Džindić.

Također je najavljena i hitna izmjena legislative koja uređuje ovu oblast, a koje bi donijele vlade svih nivoa vlasti, od Vijeća ministara do Vlade Kantona Sarajevo.

Razgovaralo se i o svim ostalim aktuelnim pitanjima vezanim za snabdijevanje prirodnim gasom FBiH, sa akcentom na Kanton Sarajevo, čiji su stanovnici, ali i poslovni subjekti najveći korisnici usluga BH-Gasa sa udjelom od oko 70 posto.

Sastanku je prisustvovala i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Amela Dautbegović.