BiH
14

Konaković: Do sada smo trebali imati bar ime mandatara Vlade KS

Piše: E. G.
Elmedin Dino Konaković (Foto: Klix.ba)
Elmedin Dino Konaković (Foto: Klix.ba)
Kanton Sarajevo još uvijek nije dobio novu izvršnu vlast. Zvanično nije predloženo ni ime mandatara buduće Vlade, što bi trebala učiniti SDA, stranka koja će predvoditi vlast u tom kantonu u naredne četiri godine.

Imena potencijalnih premijera buduće Vlade KS koja se spominju nezvanično u SAD su Jasmin Bučo, Šerif Isović i Adem Zolj, s tim da naši izvori u SDA tvrde da Bučo ima najviše šanse da sjedne u premijersku fotelju.

Zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Elmedin Konaković danas je za Klix.ba kazao kako na zvaničnim organima te stranke nije još uvijek bilo govora o budućem premijeru te da u svakom slučaju nije dobro što se kasni s uspostavom izvršne vlasti.

"Ličnog sam mišljenja da kasnimo s procesima uspostave vlasti. Kao član organa Izvršnog odbora, kao potpredsjednik Kadrovske komisije, mogu reći da mi još uvijek nismo formalno raspravljali o imenu mandatara. Sve što se čuje i pročita i ja isto tako znam iz nekih kuloara. Pravila nalažu da o premijeru raspravlja najviši organ Kantonalnog odbora Sarajevo SDA, a to je Izvršni odbor, a to se nije desilo jer nam pregovarački timovi naše i stranaka partnera u vlasti još nisu dali zeleno svjetlo da o tome raspravljamo", rekao je Konaković.

Kako kaže, nada se da će ovaj proces formiranje Vlade što prije biti okončan, jer je mnogo posla koji treba što hitnije obaviti.

"Pred nama je donošenje budžeta, bilo bi nelogično da njegov nacrt i prijedlog predlaže stara Vlada, a da ga implementira nova, logično bi bilo da tamo već ministri u resorima imaju neki koncept djelovanja u narednom periodu. O razlozima zbog čega kasne ovi procesi mogu govoriti tek kada ih čujem na organima stranke i onda ću moći o tome pričati potpuno otvoreno i transparentno. Međutim, šta god da je razlog mislim da nije dobro što nemamo bar ime mandatara do sada, a ono što je još važnije jasnu viziju i koncept brzog djelovanja. Pred nama je niz problema, od trenutnih i najavljenih štrajkova do problema u ZOI-ju, GRAS-u... Trebamo imati neki koncept djelovanja, a nemamo ga", kazao je Konaković.

Naš sagovornik kaže da se nada kako će stranački lideri u KS čije stranke će formirati vlast shvatiti da "smo u velikim problemima s vremenom i da će što prije riješiti nesuglasice, ako ih ima, te da će te nesuglasice posebno prevazići ako je riječ o imenima, da im neće biti bitna imena koja će obnašati funkciju, već da će biti bitnije ono kako će djelovati".

Što se tiče imena koja se spominju u kontekstu funkcije budućeg premijera, Konaković kaže kako se ništa ne može uraditi bez organa stranke.

"Ako ima nekih kuloarskih priča ili ako neko planira mimo organa stranke predlagati ime premijera, naravno da ću se tome oštro suprotstaviti. I ja sam vidio neka imena u medijima, toga često bude, ali neću to ni da komentarišem, ako bude takvih pojava da se ljudi dovode iz nekih drugih sfera bez organa stranke, to se sigurno u KS neće desiti, jer SDA nije nikakva privatna stranka", kazao je Konaković.

Inače, Bučo koji se spominje kao mogući premijer je izvršni direktor u JP "Autoceste FBiH", Isović je bivši visoki funkcioner u BH Telecomu i Fabrici duhana Sarajevo, a Zolj je direktor Direkcije za puteve KS.