{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bučo: Konaković mi nije konkurencija za poziciju premijera KS

5.2.2015. u 22:35
23
68
Bučo: Konaković mi nije konkurencija za poziciju premijera KS
23
Bučo: Konaković mi nije konkurencija za poziciju premijera KS
Jasmin Bučo
Jasmin Bučo, jedan od izvršnih direktora JP Autoceste FBiH, koji slovi za najozbiljnijeg kandidata za premijera Kantona Sarajevo, pored Elmedina Konakovića, zastupnika SDA u Skupštini KS, u razgovoru za Klix.ba je kazao da mu je čast što se našao u konkurenciji za prvog čovjeka KS, ali da još treba sačekati konačan stav organa stranke.
"Bit ću kandidat tek kada Izvršni odbor potvrdi tu kandidaturu. Sve procedure do Internog odbora su samo interne i one ne moraju ništa značiti. Kada se stav Kadrovske komisije potvrdi na Izvršnom odboru tek tada mogu pričati o tome da sam kandidat za premijera. Čast mi je da sam u ovoj poziciji, ja ranije nisam zamišljao svoju karijeru kao takvu, ali s obzirom da su Kadrovska komisija i određene općinske organizacije SDA smatrali da mogu obnašati tu funkciju, onda niko nema pravo da takvo što odbije", rekao je Bučo.

Smatra da je pozicija kantonalnog premijera u Sarajevu u ovom momentu vrlo nezahvalna i da se "niko ne bi upustio takvo nešto, osim ako je u pitanju posao za dobrobit sviju".

U Izvršnom odboru, koji će odlučiti o kandidatu za premijera, Bučo prema tvrdnjama iz ove stranke za sada ima jedan glas više u odnosu na Konakovića.

"Ne mislim da stvari tako stoje. Ja nisam u stranačkim organima stranke i ja ne bih sada to komentirao. Kada se stranački organi izjasne i kada definitivno zauzmu stav, onda će to za mene biti obavezujuće, a sve do tada me odnosi snaga i procesi koji se vode ne zanimaju", rekao je Bučo.

Na pitanje koliko mu je bitno da ima sveopću podršku unutar stranke kao budući premijer, ukoliko bude izabran, Bučo kaže "da se odluke uvijek donose na demokratski način ili bi bar tako trebalo, ali da onda kada ih donese većina, one bi trebale biti obavezujuće za sve".

"Odluke se donose većinski i kada se donesu svi bi trebali stajati iza tog kandidata koji je dobio podršku. Ne mislim da se može raditi drugačije i drugačije nema smisla. Ja imam želju da nešto uradim na toj funkciji. Trebao bih imati i podršku koalicije, a ne samo partije, a u slučaju da nemate čak ni sveopću podršku unutar partije, onda nemate šta tražiti i teško je bilo šta uraditi", kaže Bučo.

Kaže da mu Konaković nije protukandidat, jer je sve ovo do izbora mandatara jedan proces koji se vodi unutar stranke.

"Ne pada mi na pamet da bilo koga posmatram kao protukandidata. Ne doživljavam to tako. Konakovića doživljavam kao aktivistu u stranci koji je dosta vrijedan i aktivan i nemam neki drugačiji komentar o njemu. Ne mislim da smo nas dvojica u nekoj utrci. Barem ja nisam ni u kakvoj utrci", rekao je.

O svojim planovima u slučaju da bude izabran za premijera nije htio govoriti. Kaže da će o tome govoriti ako bude zvanično predložen za premijera.

"Sada je nepošteno da se u javnost izlazi s bilo kakvim programima kada su ti procesi u toku. Ja sam neke svoje ciljeve, programe i metode izložio stranci, ali ne želim s tim u javnost dok stranka ne odabere. Onaj ko bude kandidat treba javnosti saopćiti program i to onda neće biti samo njegov program, već će to biti program stranke i na kraju krajeva koalicije", smatra Bučo.

Inače, vladajuću koaliciju, odnosno većinu u Kantonu Sarajevo, čine SDA, DF i BPS, a u SDA tvrde da Bučo ima podršku predsjednika Kantonalnog obora stranke Denisa Zvizdića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: