{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO+VIDEO
/
Konačno uspostavljen sistem za upravljanje zračnim saobraćajem

7.5.2012. u 16:12
242
69
Konačno uspostavljen sistem za upravljanje zračnim saobraćajem
242
BiH je konačno postala vlasnik svog neba, tačnije prvi put je uspostavljen sistem za upravljanje zračnim saobraćajem u BiH (BHATM), koji je uvezan sa sistemima u regiji. Tim povodom, ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić je danas prisustvovao završnom testiranju ovih komunikacijskih sistema sa sistemima zemalja u okruženju.
"Ovo je mali korak za regiju, a veliki za BiH i zadovoljstvo mi je što su ljudi, koji su radili na ovom projektu, danas pokazali ozbiljnu spremnost za početak preuzimanja bosanskohercegovačkog neba", kazao je ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić.

On je dalje kazao kako će u narednim mjesecima sve nadležne institucije zajedno sa resornim ministarstvima i Vijećem ministara BiH učiniti sve kako bi ostvarili korake koji slijede.

"Mi nikada do sada nismo kontrolirali svoje nebo. Ovo je samo prvi korak, a slijedi ih još nekoliko i nadamo se da ćemo ih u narednom periodu i ostvariti. Do sada smo imali velike gubitke u ovom segmentu, jer smo koristili usluge kontroliranja neba naših susjeda, ali sam uvjeren da će sada ta sredstva ostajati u našem džepu", kazao je Hadžić.

Osim ovoga, jedan dio sistema kontrole letenja nalazi se i u Banjoj Luci i funkcionišu zajedno, kazao je generalni direktor Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH Đorđe Ratkovica.

"Ovo je jedan od najkompleksnijih projekata koji su implementirani u BiH, a u realizaciji je učestvovalo ukupno oko 100 uposlenika institucija zrakoplovstva u BiH. U sistem je uloženo oko 22 miliona eura i oko 2,5 miliona KM", naglasio je Ratkovica.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: