Kantonalni sud
165

Konačno počelo suđenje za smrt Džene Gadžun: Pročitana optužnica, prvi svjedok majka Amila

A. L.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Suđenje za smrt djevojčice Džene Gadžun počelo je danas u Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Prije današnjeg održano je svega jedno ročište na kojem su optuženi doktori Suad Rožajac, Jasmina Halimić-Alajbegović i Nina Jovanović negirali krivicu.

Osim toga, ročišta su odgađana u nekoliko navrata, a najčešći razlog bila su zdravstvena stanja optuženih, njihovih advokata ili nekog od članova Sudskog vijeća.

Na današnjem ročištu, na kojem je počeo glavni pretres, Sudsko vijeće je objavilo da je zamijenjen dosadašnji član Adi Isaković i da će na njegovom mjestu u buduće biti Elma Zoranić. Podsjetimo, prethodno je advokat prvooptuženog Rožajca Alen Nakić tražio izuzeće člana Vijeća jer su, kako je kazao, kumovi.

Također, na ročištu je odbrana tražila isključenje javnosti iz postupka, ali Sud je nakon zasjedanja ovaj prijedlog odbio.

Prvi svjedok na suđenju bit će Dženina majka Amila koja će se u sudnici pojaviti u utorak u 15 sati za kada je zakazano ročište. Pored nje, poznato je da će svjedok Tužilaštva biti i otac Muris.

Djevojčica Džena Gadžun je u novembru 2021. godine operisana u privatnoj klinici "Bejtović" u Sarajevu. Tokom operacije došlo je do komplikacija, i ona je 14. novembra 2021. godine preminula na KCUS-u.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo je saopćeno da je Suad Rožajac optužen za teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi i krivično djelo nesavjesno liječenje, dok su Nina Jovanović i Jasmina Halimić optužene za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Benjamin Bejtović, vlasnik privatne klinike u kojoj je obavljena operacija, nije optužen.