Granica s Hrvatskom
16

Konačno normalizovano stanje na prijelazima, najduže se čeka u Bosanskoj Gradišci

Piše: A. Z.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Gužve na graničnim prijelazima u Bosni i Hercegovini su se prilično smanjile nakon što je sinoć odlučeno da se apsolutna primjena Uredbe Evropskog parlamenta i Vijeća EU o pojačanim kontrolama na vanjskim granicama Šengena. Iz BIHAMK-a su za Klix.ba kazali da je frekvencija vozila pojačana, ali da je to uobičajeno za nedjelju.

"Bolja je situacija nego jučer, ali i dalje ima zadražavanja. Teško procijeniti je li to zbog novih odluka je to zbog vikenda. Vikend je svakako vrijeme kad je pojačana frekvencija vozila, ali čekanja na prelazak granice nisu višesatna kao posljednja dva dana", kazali su iz BIHAMK-a.

Trenutno se najduže čeka na graničnim prijelazima u Bosanskoj Gradišci i Donjoj Gradini, gdje zadržavanja traju od sat do sat i po.

Bolja je situacija i u Hrvatskoj. Prema informacijama HAK-a, čekanja su uobičajena za dane vikenda. Na ulaz u Hrvatsku na Bregani se čeka sat i po, na izlaz se sat vremena. Na Pasjaku se za ulazak čeka manje od sat vremena, Kaštelu oko 45 minuta i Županji oko pola sata.

U Županji se nešto duže čeka na izlaz iz zemlje gdje zadržavanja traju sat vremena, dok se po pola sata čeka na Požanima, Plovaniji i Kaštelu.

Podsjećamo, nakon što su zemlje Šengena počele da vrše pojašane kontrole na svojim granicama, što je u slučaju Hrvatske granica sa Slovenijom i Mađarskom, naši susjedi su odlučili težinu tereta prebaciti i na granice sa BiH i Srbijom zbog čega su nastale gužve na svim prelazima.