Nakon devet mjeseci
783

Konačno formirana Vlada Tuzlanskog kantona na čelu s premijerom Denijalom Tulumovićem

A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Devet mjeseci nakon održavanja općih izbora u našoj zemlji konačno je formirana Vlada Tuzlanskog kantona koju predvodi premijer Denijal Tulumović iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Dvanaest ministara i premijera Denijala Tulumovića danas su potvrdili zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona na sjednici hitnog karaktera. Pojedinačnim izjašnjavanjem koje je tražio zastupnik SDA u Skupštini TK Bego Gutić, za imenovanje Vlade TK glasalo je 19 zastupnika, protiv je bilo šest, dok ih se sedam izjasnilo kao suzdržano.

Skupštinsku većinu od 19 ruku u Tuzli imaju SDA (9), DF (3), SBB (2), Stranka za BiH (2), PDA (1) te dva zastupnika koji su isključeni iz SDP-a zbog dogovaranja formiranja vlasti s SDA, a riječ je o Žarku Vujoviću koji je i predsjednik Kantonalne skupštine te Huseinu Tokiću.

Glasanju je prethodilo izlaganje ekspozea premijera Denijala Tulumovića u kojem je naveo da će nastojati da Kantonalna vlada bude u službi svojih građana, kroz odlučno djelovanje i saradnju s koalicionim partnerima, međunarodnom zajednicom, većim nivoima vlasti, građanima...

Tulumović je istakao da će novi saziv Kantonalne vlade dodatno stabilizirati i poboljšati ekonomske i političke prilike u Tuzlanskom kantonu.

"Postavljeni ciljevi su ambiciozni, ali smo uvjereni u realne izglede i mogućnost njihovog provođenja. Potrebna mi je podrška koalicionih partnera, zastupnika, ministara i ostalih. Da bismo iskoristili potencijale potrebna je sinergija koju ćemo postići u Vladi TK, što će građani prepoznati, jer će nas odlikovati timski rad", rekao je Tulumović prilikom izlaganja ekspozea.

Kroz rad, naveo je Tulumović, prioritetno će biti stavljanje prirodnih, intelektualnih i svih drugih resursa u cilju razvoja privrede, stvaranje preduslova za nova radna mjesta, strane investicije, ubrzanje razvoja energetskog sektora, stabilizacija rudnika i slično.

Denijal Tulumović (Foto: D. Z./Klix.ba)
Denijal Tulumović (Foto: D. Z./Klix.ba)

Govoreći o finansijskom sektoru, novi premijer TK je naveo da će ključno biti iniciranje izmjena i dopuna zakona o javnim prihodima, inostranom dugu, unutrašnjem platnom prometu FBiH, zatim stabiliziranje finansijskog sistema TK, provođenje poreske reforme, izrada zakona o parafiskalnim nametima...

"Briga o mladima će biti prioritet Vlade TK. Također, građanima moramo vratiti povjerenje u institucije države koje trebaju biti pravne i pravične. Bit ćemo prepoznatljivi po pravednim odlukama koje će biti u interesu svakog građanina TK", istakao je Tulumović, naglasivši da je najmnogoljudniji kanton u FBiH prošao kroz mnogo težak period.

Nastavio je da za njega preuzimanje funkcije kantonalnog premijera privilegija, ali i čast te odgovornost.

"Ovu ulogu sam prihvatio s ciljem da uradim sve što je moguće kako bih Tuzlanski kantom učinio mjestom dobrog življenja", poručio je Tulumović kojem će jedan od prioriteta u radu biti i zaustavljanje odliva najvećeg potencijala u TK, odnosno mladih ljudi, kao i smanjenje odlaska medicinskog kadra.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Osim nekoliko zamjerki na ekspoze premijera TK, zastupnik u Skupštini TK iz PDA Senad Alić je kazao da u sastavu novog saziva Vlade TK nije zastupljena konstitutivnost naroda.

S druge strane, zastupnik Naše stranke Selim Bešlagić je istakao da 70 posto ministara dolazi iz sektora koji je trošio budžet, a ne oni koji stvaraju vrijednost.

"Mislim da je glavna stavka da u sljedećoj fazi premijer TK prvo razmisli o povećanju budžeta, jer je lako raspoređivati ako imate novca. Stanje je takvo da je TK zapostavljen po svim osnovama", naveo je Bešlagić koji je poželio sreću u radu novooiabranoj Vladi TK na čelu s premijerom.

SDA u Tuzli pored premijera ima još i četiri ministarstva, dok su ostalim strankama, izuzev PDA, pripale po dvije ministarske pozicije. Uskoro bi trebalo uslijediti i imenovanje novih direktora u javna preduzeća, a o tome će konkretnije informacije biti poznate naknadno.

Shodno spomenutom iz SDA novi ministar kulture, sporta i mladih je Srđan Mićanović, Suad Mustajbašić predvodi Ministarstvo finansija, Fahreta Brašnjić je imenova za ministricu obrazovanja i nauke, dok je Elvir Herčinović zvanično ministar pravosuđa i uprave.

Raspušteni Kantonalni odbor SDP-a je odlučio da ministar unutrašnjih poslova bude Sulejman Brkić, a ministar poljoprivrede Mustafa Šakić, što je danas i potvrdila Skupština TK.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Iz SBB-a je u Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice došao Elvir Rožnjaković, a Edin Buševac vodi Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja.

Dajana Čolić iz DF-a je nova ministrica zdravstva, dok je njen stranački kolega Elvir Mujkanović imenovan na čelo Ministarstva za boračka pitanja.

Za ministra rada, socijalne politike i povratka danas je izabran Admir Hrustanović iz Stranke za BiH, a iz ove stranke je i Asmir Hasić koji je na čelu Ministra privrede.

Vrijedi kazati da je postizborni proces u Tuzlanskom kantonu označilo nekoliko propalih pokušaja Socijaldemokratske partije (SDP) da formira vlast, međutim na kraju je kao pobjednička stranka s najboljim izbornim rezultatom u Tuzlanskom kantonu završila u opoziciji, uz Našu stranku i PDA.