Održan sastanak
40

Konačna presuda u predmetu "Dženan Memić" će biti poznata u maju

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića, i njegov advokat Ifet Feraget sastali su se danas s predsjednikom Vrhovnog suda FBiH Miloradom Novkovićem zbog špekulacija kako se na ovu pravosudnu instituciju vrši pritisak da poništi oslobađajuću presudu u predmetu "Ljubo i Bekrija Seferović".

Kako nam je rekao advokat Feraget, on nije povjerovao u te priče ali su one uznemirile gospodina Memića koji nije spavao noćima. On se obratio pismom gospodinu Novkoviću i zatražio termin.

"Jutros smo se sastali i on je demantovao sve te informacije. Kazao je da niko nije dolazio do njega niti ko može na bilo koji način utjecati na rad suda. Bio je jedan dirljiv susret i gospodin Novković ima itekako razumijevanja za Murizov položaj i situaciju. O predmetu nismo razgovarali", rekao je Feraget za Klix.ba

Da je bilo uplitanja negirao je i Novković kazavši kako do sada niko nije vršio pritisak na sudije ovog suda ni na njega lično.

"Ovom prilikom obećavam da će bilo kakav pokušaj eventualnog vršenja pritisaka i špekulacija u ovom predmetu biti spriječen", rekao je Novković.

Predmet je na Vrhovni sud FBiH stigao 4. decembra prošle godine, a šest dana kasnije je poslan na Tužilaštvo FBiH radi upoznavanja o žalbi Tužilaštva KS. Na Vrhovni sud FBiH vraćen je 8. januara 2019. godine i predsjednik je dao prioritet tom predmetu zbog cjelokupne situacije i velikog interesovanja javnosti te je sjednica zakazana za 23. april u devet sati.

Sjednica će biti javna, ali odluka će biti donesena u dijelu koji će biti zatvoren za javnost.

Podsjetimo, Kantonalni sud u ovom predmetu donio je presudu 16. jula prošle godine kojom su Ljubo i Bekrija Seferović oslobođeni optužbi.