Za vraćanje zavnobihskog duha
0

Komunistička partija BiH čestita Dan državnosti BiH

FENA
Komunistička partija BiH čestita 25. novembar, Dan ZAVNOBiH-a i praznik Državnosti BiH, svim građankama i građanima BiH, uz želje za uspjeh u radu, te puno lične i porodične sreće.

"Izborima devedesete godine u BiH na političku scenu su stupile retrogradne snage, čijim djelovanjem otpočinje ignoriranje tekovina antifašističe borbe i dostignuća socijalističke izgradnje BiH, a time i fundamentalnih odluka i rezolucija Drugog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH, donesenih od predstavnika svih bosanskohercegovačkih naroda još u toku narodnooslobodilačkog rata 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić-Gradu", saopćeno je iz Komunističke partije BiH.

Komunistička partija naglašava da je tada započela negativna nacionalna homogenizacija koja je pretpostavljala i teritorijalno zaokruživanje dijelova BiH, na kojoj će prevlast imati određena nacionalna stranka, s eksluzivnim pravom na zaštitu interesa samo "svoga naroda".

"Ovim postupcima izvršena je unutrašnja agresija na BiH, što je stvorilo uvjete za brutalnu agresiju velikodržavnih politika susjeda BiH na suverenitet i teritorijalni integritet međunarodno priznate države BiH, od kojih se posljedica BiH još i danas nije oporavila. BiH do danas nije integrirana, niti ima istinski državni suverenitet na cjelokupnom svom teritoriju, niti je samostalna u kreiranju vlastite politike i društveno-političkog uređenja", stoji u saopćenju Komunističke partije.

Komunistička partija se zalaže za vraćanje zavnobihskog duha Bosni i Hercegovini, vraćanje zemlje njenim građanima i narodima, koji su taoci politike ustoličene na prvim takozvanim demokratskim izborima u BiH i politike nacionalne konfrontacije i proizvođenja i održavanja straha jednih od drugih, umjesto prirodne milenijske koegzistencije svog bogatstva različitosti na tlu BiH, za drobrobit svih njenih građana i naroda.