Nepopularna mjera
138

Komunalno u Brezi isključuje vodu cijeloj zgradi zbog stanara koji ne plaćaju račune

Piše: A. Z.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zbog tehničke nemogućnosti pojedinačnih isključenja u zgradama u kojima neki stanari ne ne plaćaju komunalne usluge, Javno preduzeće Komunalno iz Breze isključit će vodu pojedinim zgradama u ovoj općini. Ova nepopularna mjera, kako ju je nazvao direktor preduzeća Enver Hadžiahmetović, posljedica je neplaćanja računa pojedinih stanara, a posljedice će snositi i oni koji redovno plaćaju svoje račune.

"Snabdijevanje pitkom vodom i odvoz kućnog otpada su usluge od životnog značaja za svakog pojedinca. Sve iskorištene usluge se moraju platiti. Svojim neplaćanjem nesavjesni građani ugrožavaju funkcionisanje preduzeća i dovode u pitanje pružanje kvalitetnih usluga građanima", stoji u obavještenju koje su građani dobili.

Dakle, cijela zgrada i stanari koji redovno plaćaju svoje račune ostat će bez vode jer, recimo, samo jedan od stanara ne izvršava svoju obavezu prema komunalnom preduzeću.

"Da bismo isključili nekog ko je, recimo, na trećem spratu, moramo zatvoriti vodu svim stanarima da bismo stvorili uslove da se isključi jedan stan. Imamo više od milion maraka duga, a blizu 983 hiljade se odnosi na osobe koje su dužne više od 200 KM. Za našu općinu to je zaista velika suma. Znamo da je to nepopularan korak, ali nemamo izbora. Čak ni tužbe nisu urodile plodom, jer ljudi ne žele platiti. Ovo je posljednji korak i to nam dozvoljava Zakon o komunalnim djelatnostima Zeničko-dobojskog kantona. Mi ne možemo radnicima dati platu i uplatiti doprinose zbog neodgovornih ljudi", kazao nam je Enver Hadžiahmetović, direktor JP Komunalno.

Ističe da će onima koji plaćaju račune biti osigurano alternativno snabdijevanje pitkom vodom putem cisterni te da će stanari o terminima isključenja biti pravovremeno obaviješteni.