Nezapamćeno stanje
67

Komunalni servis zbog dugovanja i šutnje nadležnih u Zenici ne istresa javne kante za smeće

E. M.
(Foto: E. M./Klix.ba)
Čišćenje grada te uređivanje, odnosno košenje, zelenih površina u Zenici obustavljeno je od komunalnog servisa Albe, a sve zbog toga što nadležne službe još nisu produžile ugovor za održavanje javnih površina.

Kako smo saznali iz nekoliko izvora, komunalno preduzeće Alba već nekoliko mjeseci pokušava ostvariti konkretniji sastanak s predstavnicima Grada Zenice kako bi potpisali ugovor o održavanju javnih površina što podrazumijeva košenje trave te briga o komunalnom otpadu na javnim površinama, međutim, bezuspješno.

Osim toga, postoje i određeni dugovi prema ovom servisu, pa su brojni upiti o produženju ugovora i dugovanja kulminirala tako da su danas kante za smeće na javnim površinama uglavnom pune, posebno u centru grada, a trava i korov kako na Kamberovića Polju, tako i na drugim lokacijama na Ušću, su sve veći i veći.

Iz zeničke Albe su za medije kazali da ne žele komentarisati trenutna dešavanja te su medije uputili da odgovore pronađu u Sektoru za komunalne poslove i ekologiju Grada Zenica, ali su potvrdili da ne sprovode aktivnosti na terenu koje su sprovodili.

Ovakvu situaciju i nečistoću građani Zenice ne pamte, a o problemu pražnjenja kanti za smeće ranije su ukazivali i brojni vijećnici koji su tražili da angažman Albe čak bude veći na terenu. Ono što nije obustavljno od Albe jeste servis brige komunalnog otpada koji se odnosi na privatne kuće i objekte koje građani uredno isplaćuju.

Alba je nedavno imala još jedan "problem" s Gradskom upravom Zenica, a koji se bio vezan za održavanje travnjaka Bilinog Polja. Problemi, odnosno, dugovanja jer Grad Zenica nije plaćao Albi ni te usluge, su riješeni nekoliko dana pred utakmicu reprezentacije.

Kada je Alba obustavila održavanje, ponuđen je novi ugovor s nižom cijenom, a dugovanja koja su nastala su oproštena, pa se postavlja pitanje da li Grad Zenica na isti način želi ucijeniti Albu i za održavanje javnih površina i brigu o komunalnom otpadu.

Dok se lome koplja i ekonomska računica traži tako da građani ispaštaju, ipak, svi se nadaju da će taj problem čim prije biti riješen i da građani neće morati prolaziti pored prepunih kanti za smeće.