BiH
0

Komšićev govor prilikom razmjene ratifikacijskih instrumenata temeljnog ugovora između BiH i Svete Stolice

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić obratio se danas u Vatikanu prilikom razmjene ratifikacijskih instrumenata Temeljnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice.

Novinska agencija FENA Komšićev govor prenosi u cijelosti:

Vaša Eminencijo gospodine Državni tajniče, uzoriti kardinale Bertone,

osobito mi je zadovoljstvo pozdraviti Vas u ime državnih institucija Bosne i Hercegovine, posebno Predsjedništva BiH i u svoje osobno ime. Pozdravljam također delegaciju Svete Stolice, posebno uzoritog kardinala Vinka Puljića, našeg sugrađanina i Vašeg kolegu u kardinalskom zboru, Vaše suradnike i sve prisutne. Činim to sa osobitim zadovoljstvom, jer susret u povodu okončanja tako važna i dobro urađenog posla, sa kojim mogu biti zadovoljni svi, zapravo je istinsko i najdublje zadovoljstvo.

Temeljni ugovor između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice, čija nas je svečana razmjena ratifikacijskih instrumenata okupila, započet je kao ideja sa Vašim uzoritim prethodnikom upravo u ovim prostorijama ranih devedesetih godina prošloga stoljeća, kada je kod nas još trajao rat i stradanje nevinoga svijeta diljem Bosne i Hercegovine. Zato koristim i ovu priliku da toplo zahvalim na punoj podršci koja je u tim izuzetno teškim vremenima našoj samostalnoj, izvana i iznutra ugroženoj i izranjavanoj državi stizala od pape Ivana Pavla II - Velikog pape blage uspomene i Svete Stolice, koja se nastavlja sve do danas, čemu sam se mogao osvjedočiti i u današnjem veoma dragom razgovoru sa papom Benediktom XVI. Mi u Bosni i Hercegovini ne zaboravljamo snažne apele pape Vojtile od 1992. europskim i svjetskim moćnicima da zaustave rat u našoj zemlji, kao što ni građani ne zaboravljaju njegove nedjeljne homilije u kojima nije propuštao upozoravati na njihovo stradanje. Pamtimo i njegova nastojanja da i imenovanjem našeg domaćeg čovjeka za kardinala svoje crkve i iskrenim htijenjem da posjeti Sarajevo još u ratnim godinama 1994. upozori svijet da besmislena stradanja moraju prestati. Pamtit će se njegove kasnije dvije prijateljske posjete našoj zemlji, Sarajevu i Banjoj Luci, koje su bile nadahnute propovijedanjem mira, pravednih rješenja i brige za prognane i izbjegle. Mi s nestrpljenjem očekujemo i posjetu pape Benedikta XVI Bosni i Hercegovini kojeg sam imao čast službeno pozvati da nas posjeti. Dakle, ratificiranjem Temeljnog ugovora, čija je ozbiljna priprema i usvajanje pratila iznimno dobre odnose Bosne i Hercegovine i Svete Stolice, okončana je jedna faza naših bilateralnih odnosa i istovremeno otvorene nove stranice koje ćemo, nadam se na obostrano zadovoljstvo, ispunjavati i izravno i preko naših diplomatskih predstavnika.

Vaša Eminencijo gospodine Državni tajniče,

dozvolite da u ovom kratkom obraćanju istaknem značaj Temeljnog ugovora u svjetlu da se ovim dokumentom ponovno formalno priznaju dva međunarodna subjekta, države Bosna i Hercegovina i Sveta Stolica.

Za našu zemlju, zajednicu ravnopravnih naroda i građana, multinacionalnu i multireligijsku, multikulturalnih nastojanja, građansku u onom smislu u kojoj vjerske zajednice imaju svoje zagarantirane slobode, to ima posebne vrijednosti i to ne samo u ovome trenutku. Prihvatajući ovaj Ugovor mi smo prihvatili kao svoje međunarodne demokratske uzuse suvremenoga svijeta, ozračje koje vrijedi u zemljama Europske unije, čijem članstvu teži Bosna i Hercegovina.

Vrijedi naglasiti upravo u trenutku okončanja posla da je Bosna i Hercegovina temeljem ovoga Ugovora stvorila pravni okvir za djelovanje Katoličke crkve u našoj zemlji, što je povijesni iskorak. Dakako, to nije favoriziranje u odnosu na druge vjerske zajednice jer Bosna i Hercegovina intenzivno radi na ugovornom reguliranju odnosa i sa svim vjerskim zajednicama. Ovaj Temeljni ugovor bio je inspiracija za naš rad na sličnim ugovorima sa drugim vjerskim zajednicama u čemu i jeste njegova naročita vrijednost . Isto tako držim da može poslužiti i Svetoj Stolici kao kvalitetna osnova za zaključivanje bilateralnih ugovora sa onim državama koje su u svojoj demografskoj strukturi uvjetovani i obogaćeni multikulturalnim i višecivilizacijskim prožimanjima.

Vaša Uzoritosti,

sa svim pratećim teškoćama postratnog i tranzicijskog društva, Bosna i Hercegovina vidi sebe u članstvu euroatlanskih integracija. Nekada brže, sada usporenije nego što bismo željeli, idemo prema Europskoj uniji i NATO-u, kao sigurnom okruženju u velikoj europskoj porodici naroda. Sada to radimo u Bosni i Hercegovini s nadom u uspjeh i mogućnost da pozitivno iskustvo ponudimo kao svoj doprinos drugima u okviru spomenutih integracija pa i šire. S obzirom na pozitivno povijesno sekularno iskustvo i tradiciju, kao i zbilju sve nemirnijeg i netolerantnijeg suvremenoga svijeta, čini se da taj izbor nema alternativu.

Vaša Eminencijo gospodine Državni tajniče,

želeći plodan nastavak kvalitetne suradnje između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice, ja Vam se, uzoriti gospodine kardinale, zahvaljujem na prilici da se susretnemo, na prijateljskom i srdačnom prijemu naše delegacije, te ponovno izražavam veliko zadovoljstvo da smo bili primljeni kod Njegove Svetosti pape Benedikta XVI. Ovom prilikom odajem dužno priznanje svim onima koji su na ovom poslu vrijedno radili i nadam se da će se takav entuzijazam nastaviti. Uvjeren sam da Bosni i Hercegovini i Svetoj Stolici slijedi period plodne i obostrano korisne suradnje, navodi se u Komšićevom govoru.