Traži poštivanje zakona o OSBiH
2

Komšić zabrinut zbog situacije u kojoj su dovedeni bivši vojnici

Sarajevo-x.com
Željko Komšić (Foto: Sarajevo-x.com)
Željko Komšić (Foto: Sarajevo-x.com)
Povodom protesta penzionisanih pripadnika Oružanih snaga BiH danas se oglasio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izrazivši zabrinutost zbog njihove situacije.

"Želim da izrazim zabrinutost zbog situacije u koju su dovedeni penzionisani pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koji već nekoliko dana protestuju u Sarajevu. Ovim putem tražim od svih nadležnih institucija da se poštuje Zakon o službi u Oružanim snagama BiH, kojim je regulisano da se sredstva za ostvarivanje prava penzionisanih pripadnika Oružanih snaga osiguravaju iz budžeta institucija BiH, a refundiraju entitetskim fondovima penzijsko-invalidskog osiguranja", stoji u saopćenju Željka Komšića.

Hrvatski član Predsjedništva dalje podsjeća da je zakonska obaveza Vijeća ministara BiH da osigura sredstva za provođenje odredbi Zakona o službi u Oružanim snagama BiH.

"Iskreno se nadam da će penzionisani pripadnici Oružanih snaga BiH ostvariti svoja zakonom propisana prava i da više neće biti primorani na ovakve poteze", zaključuje Komšić.