Traži se reakcija
391

Komšić za Klix.ba o nepostupanju Tužilaštva zbog Dodikovog ataka na Oružane snage BiH

Piše: A. D.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarisao je za Klix.ba nepostupanje Tužilaštva BiH u slučaju poziva predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika vojnicima Trećeg puka da obuku uniforme Vojske Republike Srpske.
"Činjenica da Tužilaštvo BiH nije postupalo po ranijim krivičnim prijavama njega je samo dodatno ohrabrila u misiji kršenja zakona. Prema tome nije samo Dodik odgovoran za svoje razuzdano ponašanje. Teško je očekivati da će i sada biti znatno drugačije, ali ja ne pripadam onoj vrsti političara koja smatra da ne treba poduzimati ništa", rekao je Komšić u kratkoj izjavi za naš portal.

Treba naglasiti da je i Američka ambasada u BiH u svojoj današnjoj reakciji pozvala nadležne institucije da ovaj slučaj procesuiraju.

"Pozivati pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ili bilo koga drugog, da djeluju protivno zakonskim odredbama je nesavjesno i neprihvatljivo, a nadležne institucije moraju na adekvatan način reagirati", ocijenjeno je danas iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Inače, Komšić je jučer najavio podnošenje krivične prijave zbog, kako je rekao, direktnog kršenja Zakona o odbrani BiH.

"Njegov poziv za nošenje nekih retrogradnih uniformi ili da će vojnici iz RS-a ići na obuku u Srbiju, direktno je kršenje Zakona o odbrani BiH, kršenje je ustavom i zakonom utvrđenih nadležnosti člana Predsjedništva BiH da okuplja dijelove Oružanih snaga BiH, tako da ćemo veoma rado podnijeti krivičnu prijavu nadležnoj sudskoj instanci, a dok ćemo predstavnicima međunarodne zajednice veoma uporno ukazivati na onoga ko poništava vladavinu prava u Bosni i Hercegovini, bez obzira na njegova eventualna obećanja nekim istočnim zemljama. Bez vladavine prava u Bosni i Hercegovini nema ni Evropske unije, što bi Dodiku trebalo biti jasno", zaključio je Komšić.