Odgovor Macronu
361

Komšić za Financial Times: Veća je opasnost ostaviti BiH van NATO-a nego povratak IDIL-ovaca

I. P.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je za ugledni Financial Times kako smatra da je ostanak BiH van NATO-a puno opasniji od Macronove "tempirane bombe" zbog povratka boraca tzv. Islamske države.
"Naša zemlja nije iskusila nikakve probleme sa malobrojnim osobama koje su se vratile nakon odlaska u Siriju. Velike zemlje poput Francuske imaju svoje probleme sa raznim vrstama ekstremističkih ideologija i grupa. Puno veća opasnost za Bosnu i Hercegovinu jeste ostaviti zemlju van euroatlanskih integracija i NATO-a", rekao je Komšić za Financial Times.

Također, kritiku na račun Macrona uputila je i kancelarka Njemačke Angela Merkel rekavši d asu njegove riječi previše dramatične, posebno kada je u pitanju stanje NATO-a.

Sličnu analizu izvršila je i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekavši kako je jako važno da zemlje Zapadnog Balkana nastave svoj put ka EU i da ne izgube nadu da će jednog dana biti punopravna članica.

Von der Leyen je kazala da je integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU, što uključuje BiH, Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Albaniju, od strateškog interesa za spomenuti blok.

"EU prepoznaje htijenje Zapadnog Balkana da se uključi u porodicu država još od 2003. godine. Historija od 1989. godine na ovamo pokazuje kako je jako važno da Evropa otvori svoje srce", rekla je Von der Leyen.

Podsjetimo, francuski predsjednik Emmanuel Macron upotrijebio je teške riječi govoreći o Bosni i Hercegovini u opsežnom intervjuu za list The Economist.

On je poručio da je BiH "tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku". Dodao je da se naša zemlja suočava s problemom džihadista povratnika.

"Uvjeren sam da, prvo, moramo reformisati svoje procedure za članstvo u EU jer one više ne služe svrsi. Nisu strateške. Također nisu ni političke, već su previše birokratske i nepovratne, a morate biti u stanju da u nekim trenucima razmotrite pitanje reverzibiliteta. Drugo, ako ste zabrinuti za ovaj region (Zapadnog Balkana), glavno pitanje nisu ni Makedonija ni Albanija, već Bosna i Hercegovina. Tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku i koja se suočava s problemom povratka džihadista, je Bosna i Hercegovina", rekao je između ostalog Marcon.