BiH
8

Komšić: Usaglašavanjem propisa ukinule bi se nezakonite nadoknade

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić potvrdio je danas da će Naredba o obustavi isplate nezakonitih plaća i naknada državnim službenicima, namještenicima i funkcionerima u Gradu Sarajevo trajati sve do donošenja usaglašenog gradskog propisa iz oblasti plaća i naknada s odredbama federalnog Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH.

On je na pres-konferenciji naglasio da usaglašavanjem propisa sa Zakonom nikome ne bi bila smanjena plaća, "ali bi se ukinule nadoknade koje su nezakonite".

"Zato se ne dozvoljava donošenje odluke o plaćama i naknadama u Gradu Sarajevu i da se usaglasi sa Zakonom", kazao je.

U susretu s novinarima kazao je i to da je "teškim naporima u ove dvije godine stabilizirao budžet“, te podsjetio da su "ostali bez kantonalnog granta, ali da Grad ipak nije imao gubitke ni na kraju 2014. niti 2015. godine, a svi su troškovi podmireni".

Gradonačelnik Komšić donio je 2. februara Naredbu o obustavi isplata nezakonitih plaća i naknada državnim službenicima, namještenicima i funkcionerima u Gradu Sarajevu "na temelju ovlaštenja koja su mu dana Statutom Grada Sarajevo koji propisuje da gradonačelnik, između ostalog, donosi i naredbu kojom naređuje ili zabranjuje postupanje u određenoj situaciji koja ima opći značaj“. Po njegovim riječima, na godišnjem nivou budžet se tim isplatama ošteti, samo za iznos toplog obroka i regresa, za iznos od 250.000 KM.

On je danas naglasio da je "propao njegov posljednji pokušaj da se prijedlog jedinstvene odluke o plaćama i naknadama uvrsti u dnevni red decembarske sjednice prošle godine" te njeno razmatranje najavio za sjednicu Gradskog vijeća planiranu za 24. februar.